Évek óta nem engedélyezett a kormány annyi titkos megfigyelést, mint idén

2021. augusztus 7. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hvg közérdekű adatigényléssel volt arra kíváncsi a lehallgatási botrány kitörése után, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter eddig hány titkos megfigyelésre adott engedélyt. A tárca válasza szerint július 19-ig 928 titkosszolgálati kérelmet hagytak jóvá.

Idén nyárig majdnem annyi ilyen titkos megfigyelésre adtak engedélyt, mint 2015-ben egész évben. Tavaly ez a szám egyébként 1285 volt. Ahogy a 168 óra cikkéből is kiderül, a titkosszolgálatok évről évre egyre több alkalommal végezhetnek megfigyelést. Az egyedüli kivételt a koronavírus csúcspontja jelentette, egyedül 2019 és 2020 között csökkent ez a szám. A Hvg azt is megnézte, hogy naponta mennyi ilyen egendélyt kaphattak a titkosszolgálatok, és ebből kiderül, hogy az elmúlt hét évben 2021-ben volt ez a szám a legmagasabb, naponta majdnem öt ilyen engedélyt adtak a titkosszolgálatoknak.

Nemrég nemzetközi oknyomozással kiderítették, hogy az izraeli NSO cég által gyártott Pegasus nevű kémszoftert több kormánykritikus újságíró, civil és gazdasági szakember telefonján is megtalálták itthon. Miután több politikus is feljelentést tett az ügyben, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila vizsgálatot indított el, de csak jóval az ügy kirobbánsa után, ugyanis elment szabadságra. A Nemzetbiztonsági Bizottság is vizsgálta volna az ügyet, amelyre el is ment Pintér Sándor belügyminiszter, de mivel a fideszesek nem vettek részt az ülésen, ezért nem tudott érdemben tájékoztatást adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!