Számokkal bizonyítja az ORFK a magyar határvédelmet bírálóknak, mekkora migrációs nyomás alatt állunk

2021. augusztus 6. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Karl Nehammer osztrák belügyminiszter múlt héten hangosan bírálta Magyarországot amiatt, hogy nem őrzi megfelelően a határait az illegális bevándorlókkal szemben, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken nagyszabású sajtótájékoztatót tartott arról, milyen nagy migrációs nyomás alatt áll az ország déli határa.

Az MTI részletesen beszámolt a sajtótájékoztatón elhangzott számokról, melyek alapján „a hatósági intézkedések száma tavalyhoz képest háromszorosára nőtt”.

  • Idén a hatóságok 53 297-szer intézkedtek, tavaly 17 442-szer.
  • Idén 413 esetben 501, tavaly 327 esetben 414 embercsempészt fogtak el, és az ORFK szerint az is beszédes, hogy
  • idén már 459 ügyben indítottak nyomozást embercsempészet miatt.

Czuczor Gergely, az ORFK határrendészeti főosztályvezető-helyettese arról is beszélt, hogy a magyar–szerb határszakaszon 26 600 illegális bevándorló bejutását akadályozták meg idén, ami naponta átlagosan 122 embert jelent. További 23 683 személyt pedig a magyar–szerb határtól számított nyolc kilométeres határsávon belül tartóztattak fel.

Az ausztriai hatóságok egyébként fokozott határellenőrzést vezettek be az osztrák–magyar határon, Burgenlandban. Múlt hétfő óta bevetésen van az osztrák hadsereg (Bundesheer) Klagenfurtból átvezényelt zászlóalja, illetve a rendőrség és a Bundesheer koordinációs központja is megkezdte működését.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa a kialakult helyzet miatt egyszerre bírálta az Európai Uniót és Magyarországot.

„Sok olyan migráns van úton, akikről senki sem tudja, hogy kicsodák. Ezt nem engedheti Magyarország. Magyarországnak tartania kell magát az uniós jogszabályokhoz, és hatékonyabban kell védenie határait”

– fogalmazott Karl Nehammer az osztrák belügyminiszter. A politikus szerint mivel az EU sem reagál megfelelően a helyzetre, az Európai bizottság „teljesen hibás jelzéseket küld”, Ausztriának magának kell cselekednie és fellépnie az illegális migráció ellen. Ausztria ehhez uniós szinten fog szövetségeseket keresni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!