Magyarországot bírálta az osztrák belügyminiszter, aki szerint nem elég erős a magyar határvédelem

Legfontosabb

2021. július 28. – 20:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter Magyarországot bírálta amiatt, hogy nem őrzi megfelelően a határait az illegális bevándorlókkal szemben – írta a Kronen Zeitung.

Az ausztriai hatóságok fokozott határellenőrzést vezettek be az osztrák–magyar határon, Burgenlandban. Hétfő óta bevetésen van az osztrák hadsereg (Bundesheer) Klagenfurtból átvezényelt zászlóalja, illetve a rendőrség és a Bundesheer koordinációs központja is megkezdte működését.

Fotó: Youtube/Wiener TV
Fotó: Youtube/Wiener TV

Drónokkal, helikopterekkel, hőkamerákkal pásztázzák a zöld határt. Csak a hét elején 229 illegális bevándorlót tartóztattak fel osztrák földön. Neusiedl am See-nél egy teherautót állítottak meg, amelyben 28 menekültet találtak kimerült és kiszáradt állapotban.

Az akció elsődleges célja, hogy az embercsempészeket állítsák meg. Karl Nehammer azt mondta: idén már legalább 200 embercsempészt fogtak el és állítottak az igazságszolgáltatás elé. A szervezett bűnözői körök felderítésére a határon elfogott csempészek és menekültek telefonjait külön nyomozócsoport elemzi egy rendőrségi kisbuszban berendezett állomáson.

Az akcióval a menekülteknek is üzenni akarnak: nem érdemes útra kelni, és több ezer eurót vagy dollárt fizetni a szervezett bűnözésnek. Az illegálisan érkezőket visszatoloncolják akár Afganisztánba is – fogadkozott Nehammer.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa a kialakult helyzet miatt egyszerre bírálta az Európai Uniót és Magyarországot.

„Sok olyan migráns van úton, akikről senki sem tudja, hogy kicsodák. Ezt nem engedheti Magyarország. Magyarországnak tartania kell magát az uniós jogszabályokhoz, és hatékonyabban kell védenie határait”

– mondta Karl Nehammer az osztrák belügyminisztérium honlapján megjelent közlemény alapján. A belügyminiszter szerint mivel az EU sem reagál megfelelően a helyzetre, az Európai bizottság „teljesen hibás jelzéseket küld”, Ausztriának magának kell cselekednie és fellépnie az illegális migráció ellen. Ausztria ehhez uniós szinten fog szövetségeseket keresni.

A tartományi rendőrség szerint Burgenlandban az idén eddig 5400 menekültet tartóztattak fel. Összehasonlításképpen 2016-ban 6500 ilyen esetet regisztráltak – írta az MTI. A fokozott határellenőrzés súlypontjai burgenlandi Felsőpulya (Oberpullendorf) és Nezsider (Neusiedl). Az osztrák védelmi minisztérium kedden közölte, hogy Klaudia Tanner tárcavezető további 140 katona bevetését rendelte el az osztrák–magyar határon. A kontingenst szükség esetén 400 főre bővíthetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!