Tornádóként tombolt Tápiószele forgószele

2021. augusztus 4. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Forgószél tombolt, sőt az Időkép.hu szerint több jel is arra utal, hogy tornádó ért földet Tápiószőlősön és Tápiószelén.

Augusztus első napjaiban egy hullámzó hidegfront hatására több helyen alakultak ki heves zivatarok, melyek magukba foglalták a szélviharral kísért zivatarláncokat és szupercellákat. A viharok több helyen kidőlt fákat, leszakított tetőket, vezetékeket hagytak maguk mögött.

A károk túlnyomó részéért a helyenként 90-120 km/h-t elérő kifutószél, légzuhatagok voltak a felelősek, de akadt olyan része az országnak, ahol másik időjárási jelenség állt a pusztítás hátterében. Ez pedig nem más mint a tornádó, írja az Időkép.hu.

A szaklap szerint noha a tornádókat nem lehet előrejelezni, és nem lehet megmondani melyik szupercellából fog lenyúlni felhőtölcsér, több paraméter is kedvezően alakult ahhoz, hogy erőteljes, forgó feláramlások alakuljanak ki, melyek magukban hordozzák egy esetleges tornádó kialakulásának lehetőségét is. A fent leírtakra látványos példát szolgáltatott a Tiszacsegénél fotózott, elképesztő struktúrájú szupercella, ami végül nem produkált tornádót.

Szupercella Tiszacsegénél – Fotó: Időkép / Koboldozat
Szupercella Tiszacsegénél – Fotó: Időkép / Koboldozat

Több jel utal arra azonban, hogy nyugatabbra kialakult társát már tornádó kísérte, ami Tápiószőlősön és Tápiszelén is földet ért, teszik hozzá az Időkép.hu-n.

Mindkét településről érkeztek felvételek. Tápiószelén Gloncz István készített felvételt a látványos tölcsérről, melyen nem vehető ki egyértelműen, hogy el is érte a felszínt, vagy csak tubáról van szó.

Egy helybéli lakos, Bodnár Eszter azonban kis területre koncentrálódó károkról számolt be szerkesztőségünknek a város központjától nem messze. Telkükön több fűzfa is kidőlt, melyek ráadásul egymásra merőlegesen feküdtek, ami egy tipikus jele annak, hogy tornádó, és nem heves kifutószél okozta a károkat. Ehhez társul az a körülmény, hogy a velük közvetlenül szomszédos területeken nem alakultak ki jelentős károk.

Ugyanerről a tornádóról készülhetett felvétel korábban Tápiószőlősön is. Páliné Balogh Eliz videóján felkavarodó törmeléket, köztük egy magasba emelkedett trambulint is láthatunk. A települést ért más károkról eddig nem érkezett információ.

Mindent összegezve tehát az Időkép.hu szerint nagy eséllyel egy szupercellához kapcsolódó mezociklonális tornádó alakult ki Tápiószőlős és Tápiószele térségében, ami mindkét településen földet ért. A károk alapján a korrigált Fujita-skála szerinti F0-F1-es erősségű tornádóról lehet beszélni.

Évente nagyjából egy tucat tornádó alakul ki Magyarországon. Tornádó szupercellákból pattanhat ki leginkább, de nagyon nehéz modellezni az ehhez vezető légköri folyamatokat.

Bárhol jöhet a csehországihoz hasonló gyilkos tornádó, és szinte lehetetlen előre jelezni, írtuk nemrég azután, hogy Csehország déli részén, a szlovák határhoz közel nagy erejű tornádó pusztított, melyben több mint kétszázan megsérültek, és halálos áldozatok is voltak.

A Telex stábja is járt a csehországi Moravskában, a helyszíni képekből készült galériánkat itt nézheti meg, videónkat pedig itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!