Kovács Zoltán a Velencei-tó ügyéről: Szó sincs arról, hogy ezt most hirtelen felindulásból, egyszerre meg lehetne oldani

2021. augusztus 3. – 20:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendkívül alacsony vízszint miatt nagyon nagy szükség lenne a Velencei-tó vizének pótlására, de a pótlással kapcsolatos, 40 milliárdos tervet jelenleg nem tudja támogatni a kormány, legalábbis erről beszélt Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos, írtuk meg néhány napja.

Az RTL Klub most reagáltatta erre Kovács Zoltánt, az államtitkár pedig arról beszélt, hogy a magyar kormány kiemelten foglalkozik azzal, milyen állapotok vannak a Velencei-tó környékén, majd hozzátette:

„szó sincs arról, hogy ezt most hirtelen felindulásból egyszerre meg lehetne oldani”

Nem teljesen világos, ezt mire reagálta az államtitkár, hogy ki állított ilyet.

A víz pótlására készített előterjesztésnél mindenki abban bízott, hogy ezt akár rövidesen elfogadhatják, és megindulhat a tó feltöltése. A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatta is a javaslatot, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a kormány elé terjesztette, viszont

„a szükséges pénzeszköz olyan nagymértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani”

– fogalmazott Tessely a Fehérvár Tv-nek.

A miniszteri biztos elmondta azt is ebben a korábbi riportban, hogy a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség, a kormány azonban a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért halasztják a beruházást, de az előterjesztést nem utasították el. Így jelenleg nem megoldott a vízpótlás.

Kis összehasonlítási alap egyébként az összeghez: a kormány elé tett terv szerint 40 milliárdból megoldható lenne a megoldás a Velencei-tó vizének pótlására, miközben ennek az összegnek kb a dupláját költi a kormány egy vadászkiállításra, az annak helyet adó Hungexpo felújításával együtt.

Pár napja írtunk arról, hogy civilek palackokból öntöttek vizet a Velencei-tóba, hogy felhívják a figyelmet a vízpótlás szükségességére, nagyon súlyos ugyanis a helyzet, két év alatt eltűnt a tó vizének 44 százaléka. A Civilek a Velencei-tóért szimpatizánsai mintegy százan jelentek meg szombaton a LÉGYOTT fantázianevű megmozduláson, hogy vizespalackjaik tartalmát a tóba öntsék.

Július elején egyébként bejelentették, hogy hamarosan elindul a vízpótlás, ami nem szokatlan, ezúttal azonban nem a zámolyi vagy a pátkai víztározóból érkezik az utánpótlás, hanem a kincsesbányai vízbázisból. A kincsesbányai karsztvíz Székesfehérvár vízellátásában is fontos szerepet játszik, így csak ennek szem előtt tartásával kerülhet víz a tóba.

Néhány hete a Válaszonline járta körbe nagyon alaposan a témát, a cikkből kiderül, hogy

két év alatt a víz 44 százaléka eltűnt a Velencei-tóból.

A Válasz cikke szerint a nyár eleji halpusztulás csak látványos tünete egy sokkal súlyosabb problémának. A felmelegedés tönkreteszi a tavat, amit hosszú idő óta példátlan vízhiány sújt, de a hiányzó csapadék pótlására nincs gyors és egyszerű megoldás. A rossz hangulatot fokozza, hogy Gárdonyban az önkormányzat mintha hadat üzent volna a szabadstrandoknak, a tó körül egyre több a kerítéssel elzárt partszakasz, és Agárdon partfal-rekonstrukció címen betonfallal vágták el a partot a víztől. Egy éppen kiszáradó tó mellett elég nehéz azonosulni azzal az érvvel, hogy ez a hullámzástól véd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!