Garancsi István cége nem fog filmstúdiót építeni Budakalász határában

2021. augusztus 3. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

Budakalász nem támogatja a területére tervezett filmstúdió-projektet – írja a település honlapja. Az augusztus 2-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen a képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem támogatják a város külterületére tervezett óriásberuházást, nem kezdenek tárgyalásokat a Market Asset Management Zrt.-vel az építkezés megindításához szükséges településrendezési szerződés megkötéséről, valamint az építési jogok megadásáról.

Ahogy arról júniusban beszámoltunk, Garancsi István egyik vállalkozása egy nemzetközi filmstúdiót akart Budakalász területére hozni. A befektetéshez egy 26 hektáros, Budapest és Szentendre között található, üresen álló szántót néztek ki. A stúdiót a Market Asset Management Zrt., a Market-csoport tagja építette volna.

A tervvel áprilisban keresték meg a budakalászi önkormányzatot. A területen két, 2500 négyzetméteres épületegyüttest akartak felhúzni, 4-4 stúdióval és a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületekkel együtt. „A koncepciótervben egy világszínvonalú, ugyanakkor tájképi látványban meghatározó épületegyüttest vázoltak fel” – olvasható az önkormányzat oldalán akkor közzétett kiadványban. Az ígéretek szerint a filmipar legnagyobb szereplői, például a Marvel, a Netflix vagy a Walt Disney produkciói jöttek volna így Budakalászra.

A projekt elutasításáról dr. Göbl Richárd, Budakalász polgármestere azt mondta: „Bár Budakalásznak is nagy szüksége lenne a fejlesztési forrásokra, mi itt és most a társadalom minden szegmensét átformáló klímaváltozást és a zöld szempontok érvényesülését előbbre soroltuk. Fontosnak tartom, hogy a képviselőtestület egyhangú döntést hozott arról, hogy Budakalász milyen úton kíván fejlődni a jövőben.” A polgármester szerint a budakalásziak egyszerre akarnak kevesebb hőhullámot, elviselhetőbb nyarakat, valamint a még szabadon álló zöldterületek beépítéséből származó nagyobb adóbevételeket.

„A rossz hír az, hogy a kettő együtt biztosan nem megy” – tette hozzá.

Az önkormányzat a döntés meghozatalába az építész és tájépítész szakemberek mellett helyi civil szervezeteket is bevont, és a lakosok véleményét is kikérték. „A koncepció bemutatásában a Market Asset Management mindvégig korrekt partner volt. Több civil aláírásgyűjtés is indult a beruházás ellen, de a közvéleménykutatás végén döntetlenközeli lakossági véleményt jeleztek a felmérések” – írja az önkormányzat közleménye.

Ezután a 2011 Környezet és Értékvédő Egyesület tagjaiból álló képviselő-testületi többség és a Fidesz-frakció jelenlévő képviselői egyhangúlag nem támogatták a 26 hektáros mezőgazdasági terület átminősítését és beépítését. „Mivel civil egyesület vezeti a várost, nem volt együttszavazási kényszer, az önkormányzati képviselők a lelkiismeretükre hallgatva hozták meg a Budakalász jövőjét nagyban befolyásoló döntést” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!