Kis túlzással egy kutyaólban kell lakniuk, mégsem akarnak hazamenni

2021. július 31. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon már eddig is több tízezer ukrán vendégmunkás dolgozott kölcsönzött munkaerőként. A kormány most tovább könnyít a foglalkoztatásukon, így a külföldi tulajdonú magyarországi telephelyű vállalkozások akár a dolgozói létszám 20 százalékát is harmadik országbeli munkavállalókkal tölthetik fel.

Az ukrán munkaerő alkalmazása látszólag mindenkinek megéri: a magyarországi kereset három- négyszeresét is elérheti az ukrán átlagbéreknek, az ukrán dolgozók ugyanakkor könnyebben foghatók túlmunkára és nem is tűnnek fel a többségi társadalom számára, hiszen a legfontosabb feltétele a foglalkoztatásuknak a munkásszállás biztosítása. Jogaik is nehezebben érvényesíthetők, a Deutsche Welle riportjában egy vendégmunkás arról beszélt, hogy hiába fizetik a tb-t, szinte térden állva kell könyörögniük az orvosért, ráadásul kis túlzással egy kutyaólban kell lakniuk, pedig azért is fizetnek.

Hazamenni viszont ezzel együtt sem szeretnének, Magyarországot ugyanis még így is élhetőbbnek tartják. A dolgozókat is jobban védik, míg Ukrajnában minden attól függ, hogy mennyit fizet az ember. A nyelvet leszámítva a vendégmunkás állítása szerint minden egyszerűbb, de ha van tolmács, mindenki szóba áll velük, így ez is áthidalható probléma.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!