Szijjártó: A külföldi cégek ezentúl a létszámuk 20%-áig alkalmazhatnak külföldieket az eddigi 10 helyett

2021. július 14. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai kormányülés utáni Facebook-videójában több gazdasági intézkedést is bejelentett Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter. Azt mondta, attól függ, hogy Magyarország a nyertesek közé fog-e tartozni a világgazdasági versenyben, hogy mennyi beruházást sikerül idehozni.

Ennek a folyamatnak a megkönnyítése érdekében hét intézkedésről döntöttek.

  • Az építőipari alapanyagok ára elszabadult, ezt a miniszter szerint úgy lehet mérsékelni, ha minél több magyar szereplő tud piacra lépni. Ezért támogatnak egy építőanyagok előállításával foglalkozó magyar céget, amely 14 milliárdos beruházással gyárat épít Biharkeresztesen – ehhez a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújt.
  • Az Eximbank újabb 100 milliárd forintos keretösszegben ad a magyar kkv-knak és nagyvállalatoknak kedvezményes beruházási hitelt. Eddig 500 milliárd került összesen 1000 magyar céghez, ehhez jön a mostani 100 milliárd. A kkv-knak a kamat 0,1 százalékos.
  • Egy fejlesztési, beruházási hitelprogram is indul mikrovállalkozások számára. Szijjártó szerint a bankszektor nem szívesen foglalkozik velük, pedig 4000 kis cégről van szó. A Széchenyi-kártya-programon belül egy mikrohitelprogramot is indítanak, amelyre tíz év alatt 50 milliárd forrást szán a kormány. Tízéves futamidejű hitelről van szó, a kamat 0,5 százalékos.
  • A beruházások gyors lebonyolítása, felgyorsítása érdekében az állam ezentúl egységes kiírásokat fog alkalmazni, amivel az előzetes vizsgálatok ideje a több mint egy hónapról öt napra csökken.
  • Létrejön egy beruházási helyszínkereső szolgáltatás, ami segítséget nyújt a Magyarországon beruházni kívánó cégeknek, hogy a lehető leggyorsabban, a számukra lehető legkedvezőbb helyszínekre tudjanak javaslatot tenni.
  • A külföldi tulajdonban lévő vállalatok az eddigi 10 százalékos limit helyett ezentúl a munkavállalói létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat. Szijjártó szerint ha nem növelik meg ezt a limitet, akkor nem nálunk fognak beruházásokat indítani ezek a cégek, és rosszabb esetben el is hagyják az országot.
  • Létrehoznak egy termőföld-tőkealapot az Eximbanknál 400 millió euró értékben, hogy a stabil élelmiszeralapanyag-ellátás biztosított legyen.

Szijjártó pár nappal ezelőtt is hasonló dolgokról beszélt a vendégmunkásokkal kapcsolatban. A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs egyik ülése után bejelentette, EU-n kívüli, külföldi szakképzett munkaerő jöhet Magyarországra. A munkaerőpiacon ugyanis lehetővé teszik, hogy munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül, ellenőrzött módon és szigorú feltételek mellett

nem szomszédos, harmadik országbeli munkavállalók

átmeneti időre Magyarországra jöjjenek dolgozni. Minősített munkaerő-kölcsönzői kört állapítanak meg, csak nagy tapasztalattal és nemzetközi kitekintéssel rendelkező cégek hozhatnak külföldi munkásokat Magyarországra, mondta a miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!