Vasárnap éjfélig meghosszabbítják a hőségriadót, de már érkezik a lehűlés

2021. július 30. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Talán senkinek nem kell mondani, hogy rettenetesen meleg van az országban, így az sem lephet meg senkit, hogy az országos tisztifőorvos augusztus 1-je, vagyis vasárnap éjfélig meghosszabbítja a harmadfokú hőségriadót. A lehűlés viszont már úton van, a hétvégén egy hullámzó hidegfront érkezik, amely heves zivatarokat és szeles időt hoz – írja az idokep.hu.

Az északnyugat felől érkező front miatt változékonyabb lehet az időjárás, a Dunántúl északi felén, aztán Budapest környékén szombaton már a hajnali órákban alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az ország északi felén hevesebb zivatarokra is számítani kell, melyeket felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérhet. Északon, északnyugaton emiatt 30 fok alatt maradhat a hőmérséklet, délen viszont továbbra is 36-37 fokot mérhetnek.

Vasárnap hasonló időjárásra lehet számítani, alakulhatnak ki záporok, zivatarok, valamint szupercellák is, melyeket heves szél, felhőszakadás és nagyobb jég is kísérhet. A szombatihoz képest kicsit melegebb lehet majd, hétfőre viszont az átvonuló front után az északnyugatira forduló szél mindenhol mérsékli a hőséget.

Ha fogalma sincs arról, hogy mi az a hőségriadó, mit jelentenek a figyelmeztetések és mit jelentenek a különféle színek, ide kattintson, és minden kérdésére választ fog kapni. Az NNK és a katasztrófavédelem hőségriadó idején egy rakás tanáccsal látja el az embereket a megfelelő folyadékbeviteltől a 11 és 15 óra közti árnyékba húzódáson át odáig, hogy aki csak teheti, tartózkodjon több órát légkondicionált helyiségben. Érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de ilyenkor különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Arra is figyelmeztetni szoktak, hogy tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyjon senki gyereket vagy háziállatot – ha bárki ilyet lát, annak azt javasolják, hogy azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját itt találja, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!