Közel félmilliót kér cégeinek átvilágítási jelentéséért az erzsébetvárosi önkormányzat

2021. július 27. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

484 ezer forintot kér az erzsébetvárosi önkormányzat azért, hogy a kerületi cégek átvilágításáról szóló jelentését közérdekű adatkérésre kiadja, írja az Átlátszó.hu. Az összeget arra hivatkozva kérik, hogy az iratokból ki kell takarniuk a személyes adatokat.

A lap többször is foglalkozott a közelmúltban a Klauzál téri vásárcsarnok ügyével. (Lapunk cikke pedig a témában itt olvasható.) A jelenleg ellenzéki vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat olyan feltételekkel örökölte meg az előző, fideszes kerületi vezetéstől az 1,76 milliárdból felújított csarnoképületet, hogy azokban kódolva van a veszteséges üzemeltetés.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Niedermüller Péter polgármester előterjesztésére most a Szini Béla vendéglátós vállalkozóhoz köthető cégekhez kerülhet a piac működtetése, amelyek még a fideszes érában jutottak hídfőhöz a piac területén.

A piac Klauzál téri belülről – Fotó: Huszti István / Telex
A piac Klauzál téri belülről – Fotó: Huszti István / Telex

Az Átlátszó a tisztánlátás érdekében közérdekű adatigénylésben próbálta meg kikérni az erzsébetvárosi önkormányzattól a kerületi tulajdonú cégeket – így az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft.-t is – érintő átvilágítási jelentéseket, amelyeket információik szerint a Bálint, Kállai és Kende ügyvédi iroda készített az elmúlt másfél év során.

Azonban az önkormányzat csak akkor adná oda a jelentéseket, ha a lap közel félmillió forintot fizetne nekik. Ezt írták:

„az átvilágítási jelentések terjedelme kb. 1100 oldal, és az igénylő által meg nem ismerhető személyes adatokat is tartalmaz, ezért (…) anonimizálni szükséges (…) 110 óra munkaerő ráfordítás ellentételezéseként 484.000, azaz négyszáznyolcvannégyezer forint költségtérítést állapítok meg”.

Ebből ki lehet számolni, hogy egy önkormányzati munkavállaló 10 oldalt tud anonimizálni egy óra alatt, óránként 4400 forint, azaz oldalanként 440 forint költségvonzat mellett, teszi hozzá a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!