A Pegasust gyártó NSO vezérigazgatója szerint őket hibáztatni olyan, mint autógyárat kritizálni egy ittas vezető balesetéért

Legfontosabb

2021. július 22. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap robbant ki a Pegasus-botrány, melyben a kémszoftver magyarországi célpontjaként mások mellett négy újságírót és egy fotóst is azonosítottak: a Direkt36-tól Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást (náluk a telefonok vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével); Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi munkatársát; és egy negyedik újságírót, aki nem akarta, hogy megnevezzék a Direkt 36 cikkében, mely a Telexen jelent meg.

Csütörtökön egy izraeli rádióműsorban szerepelt Panyi Szabolcs és a Pegasust gyártó izraeli NSO egyik alapítója és vezérigazgatója, Salev Hulió. A műsorban először Panyi beszélt a riporter kérdéseire válaszolva arról, a vizsgálatok alapján mikor fértek hozzá a telefonjához, illetve milyen anyagokat tudhattak meg: majd jelezte, hogy a műsorban később rá reagáló Huliótól azt kérdezné, Magyarország továbbra is az ügyfele-e az NSO-nak.

Ezután a riporter Huliót kérdezte meg a fentebbiekről. Válaszában a vezérigazgató arról beszélt,

„a kérdés, hogy az NSO tudja-e, kik a célpontok. A válasz egyértelműen nem. Aktív részt vesz-e az NSO az ügyfelek tevékenységeiben? A válasz erre is nemleges.”

Kifejtette azt is, hogy, ahogy már korábban jelezte,

„Ki fogjuk vizsgálni ezt az ügyet, és ha ő (Panyi Szabolcs) célpont volt, akkor leállítjuk a programot ellene. Akárki is használta azt ellene, elfogadhatatlan, hogy ilyen történjen. Fontosnak tartom viszont elmondani, mert ez az, amit az emberek nem értenek, hogy az NSO egy technológiai vállalat, amely rendszereket ad el országoknak.”

Arra a kérdésre, hogy Magyarország a történtek után továbbra is az ügyfele lesz-e az NSO-nak, Hulió azt mondta, nem beszélhet az ügyfeleiről. „Az ügyfelük a magyar kormány!” – szegezte megállapítását a rádióriporter az NSO vezérigazgatójának, mire ő azt válaszolta,

„Pont erről beszélek, ez az, amiről nem beszélhetek. Ellenőrizni fogjuk, mi történt, ha pedig az állítások igazak, akkor leválasztjuk a rendszert.”

Hulió csütörtökön nyilatkozott a BBC-nek is, itt arról beszélt, szerinte az NSO hibáztatása a Pegasus-ügyben olyan, mintha

„egy autógyárat kritizálnának azért, mert egy ittas vezető balesetezett”.

Az NSO vezérigazgatója itt ismét kiemelte, hogy a cég nem ellenőrzi, kik az ügyfeleik célpontjai.

„Semmilyen adat nem áll rendelkezésünkre az ügyfeleinkről. Sőt, az ügyfelek sem állnak kapcsolatban egymással, minden ügyfél különálló”

– mondta a megvizsgált, több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó NSO-adatbázisra reagálva. A kémszoftver izraeli gyártója korábban azt nyilatkozta, szerinte teljesen abszurd, hogy egy ismeretlen eredetű listára alapoznak a tényfeltárók, szerinte „őrült információhiányra próbálnak valamit építeni”.

„Azt mondják, hogy a lista kiszivárgott. De honnan szivárgott ki? Nem mondják meg, hogy ki szivárogtatta ki, de honnan szivárgott ki? Kihez tartozik a lista? Ki készítette? Miért nincsenek erről adatok? Ez abszurd.”

Mint arról korábban írtunk, Izrael válságkezelő bizottságot állíthatott fel a Pegasus-botrány miatt, Hulió pedig többszörösen is hangsúlyozta, „mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a visszaéléséket”. A Pegasus-ügyben csütörtökön az itthoni ügyészség is nyomozást rendelt el.

Az esetről szóló összes anyagunkat itt találja, az ügy lényegét ez az animációs videó is segít megérteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!