Magyarországon tetőzik a Duna, szerdán levonul az árhullám

2021. július 20. – 13:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagybajcsnál 580, Komáromnál 511 centivel érte el a csúcsát az árhullám, holnaptól apadás várható, írja az Idokep.hu.

Mint közlik, a németországi áradások és a rövid idő alatt lehulló nagy csapadékmennyiség hatására gyors árhullám vonul végig a Dunán.

A folyó északi szakaszain többfelé meghaladja a vízszint az árvízvédelmi készültségi szintet, Nagybajcsnál és Gönyűnél másodfokú, Komáromnál, Dunaremete, Dobrogaz és Rajka településeknél elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

Győr – Fotó: Szilwa / Idokep.hu
Győr – Fotó: Szilwa / Idokep.hu

Az ár kedden tetőzik, az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint szerdán már apadásnak indul a vízszint.

„Megérkezett az árhullám a Szigetközbe, így például a Mosoni-Duna folyóhoz is, hiszen a hétfői tapasztalatok alapján a keddi napra megemelkedett a folyó vízszintje, és több helyen már a partra is kicsapott a víz”

– számolt be a körülményekről a meteorológiai portál ásványrárói olvasója.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfői közleménye szerint az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette.

A magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette. A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás. A közlemény szerint a jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken.

Mint írtuk, legalább 180 halottja van az áradásoknak Németországban és Belgiumban, ahol már levonulóban van a víz. A nyugaton levonuló árral azonban nem szűnt meg a veszély, vonul délkeletre: Bajorországban is áradásra figyelmeztetnek, Ausztriában pedig Salzburg tartományban kellett embereket kimenteni egy alámosott épületből.

A német hatóságok már napokkal korábban tudták, hogy jön az árvíz, mégsem tudtak felkészülni. Nem tudták hatékonyan elérni a lakosságot, és azok közül, akiket sikerült, sokan nem értették meg, hogy mekkora is a baj – erről ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!