Rektori figyelmeztetést kaptak az erdoğanista emlékerdő avatásán részt vevő gödöllői egyetemi vezetők

Legfontosabb

2021. július 19. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rektori írásbeli figyelmeztetést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) három vezetője, akik részt vettek a 2016-os törökországi puccskísérlet erdoğanista áldozatainak állított emlékerdő avatásán Gödöllőn.

Az egyetem először azt állította, hogy „a csemetekert átadása nem egyetemi rendezvény volt, annak szervezője a Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériumának Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége volt, a MATE csak a helyszínt biztosítja az ültetvénynek, az egyetem részéről egy vezető sem vett részt a programon”.

Olvasónk azonban azt állította, hogy a budapesti török nagykövetség Twitter-oldalára feltöltött fotón három egyetemi vezetőt is felismert:

  • Helyes Lajos professzort, a Doktori Iskolák főigazgatóját, aki köszöntőt mondott,
  • Tarr Zsuzsannát, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának vezetőjét, valamint
  • Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettest.
Helyes Lajos köszöntőt mond, a bal oldali sor jobb oldaláról a harmadik Tarr Zsuzsanna, a negyedik Szabó István – Fotó: budapesti török nagykövetség twitter-oldala
Helyes Lajos köszöntőt mond, a bal oldali sor jobb oldaláról a harmadik Tarr Zsuzsanna, a negyedik Szabó István – Fotó: budapesti török nagykövetség twitter-oldala

A MATE Médiaközpontja lapunk kérdésére azt írta, hogy „az említett kollégák a határozott rektori iránymutatást megszegve, valóban részt vettek a rendezvényen – ez számunkra is a mai napon derült ki.” Az egyetem rektora ezért hármójuk esetében azonnal írásbeli figyelmeztetéssel szankcionálta a részvételt.

A MATE az ültetvényre továbbra is szakmai gyakorlati helyszínként tekint.

2016. július 15-én éjjel Recep Tayyip Erdoğan elnök és rendszere ellen hajtottak végre puccskísérletet Törökországban. A harcokban több százan meghaltak, ezerötszázan megsebesültek. A puccskísérlet ürügy volt arra, hogy Erdoğan leszámoljon az országon belüli vélt és valós ellenségeivel: összesen legalább 150 ezer embert függesztettek fel állásából vagy bocsátottak el, 70 ezret pedig őrizetbe vettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!