Még mindig hiányzik több iskolaőr

2021. július 14. – 06:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig nincs elég iskolaőr, az állomány feltöltöttsége 88 százalékos, írta a rendőrség a Magyar Nemzetnek.

Az ORFK adatai szerint jelenleg 525 intézményi és tartalék iskolaőr dolgozik munkavállalóként a rendőrség állományában. Az egészségügyi, fizikai alkalmassági és pszichológiai tesztek után, mindössze egy hónapig tartó képzés után kezdhették meg a munkát tavaly szeptemberben.

A parlament 2020 júliusában nagy többséggel szavazta meg az iskolaőrség intézményét, azt, hogy gumibottal, gázspray-vel és bilinccsel felszerelt biztonsági emberek akadályozzák meg az iskolai erőszakot azokban az iskolákban, ahol ezt kérik. Az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki közfeladatot lát el, és rendőrségi alkalmazott. Joga van ahhoz, hogy leállítsa a veszélyesnek ítélt diákot, és ahhoz is, hogy rendőrt hívjon rá, ahogyan bizonyos esetekben testi kényszert vagy bilincset is alkalmazhat. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek.

Pest megyében és Budapesten bruttó 230 ezer forintos, vidéken bruttó 220 ezer forintos fizetést ígértek nekik, plusz évi bruttó 200 ezer forint értékben cafetériát és egyenruhát.

Idén március végéig több mint háromszázszor kellett intézkedniük, és négyszer támadtak rájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!