A palóc nyelvjárásban beszélő holland dílert még nem engedik ki, társa már otthon élvezi a szabadságot

2021. július 12. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyanazért a bűncselekményért, jogerősen ugyanolyan mértékű büntetést kapott a SUN Fesztiválon 2017-ben elfogott két holland díler, mindkettőjük kedvezménnyel szabadult volna, mégis csak az egyikőjük jutott vissza Hollandiába.

A két holland férfi ügyéről azután írtunk, hogy kiderült, egyikőjük a letartóztatásban töltött idő alatt palóc nyelvjárásban tökéletesen megtanult magyarul.

Gerben a kiejtést a cellatársaitól sajátította el, és már annyira jól értette a nyelvet, hogy a másodfokú tárgyalásra tolmácsot sem kért.

Első fokon Gerbent és társát, Michaelt is 8 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélték, június 16-án a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon viszont enyhített a büntetésükön, és 5 és fél évet szabott ki. A jogerős döntés szerint a büntetés kétharmadának kitöltése után feltételesen szabadulhattak, és mivel azt már kitöltötték a 4 éves letartóztatásban, a büntetés-végrehajtási (bv.) bírónak kellett döntenie arról, megadja-e a kedvezményt Gerbennek és társának.

Csakhogy a két férfi két különböző büntetés-végrehajtási intézetben ült; Michael Balassagyarmaton, Gerben Márianosztrán. Korábban mindketten büntetlen előéletűek voltak, a bv.-ben kifogástalanul viselkedtek, ráadásul szabadulásuk után volt hova menniük, vagyis elvben semmi nem szólt az ellen, hogy ne kapják meg a kedvezményt. Michael sorsáról július 1-jén döntöttek.

„Az elítélt meghallgatásán az ügyész is az elítélt feltételes szabadságra bocsátását indítványozta, majd a végzés kihirdetését követően azzal szemben fellebbezést nem jelentett be, így a büntetés-végrehajtási bíró döntése nyomban jogerőre emelkedett”

– közölte a Telexszel a Balassagyarmati Törvényszék sajtóosztálya.

Így ő július 2-án szabadult Balassagyarmatról, sőt azóta már haza is repült Hollandiába. Gerben tárgyalását július 5-én tartották a márianosztrai bv.-intézetben, ahol a bv. bíró a férfi feltételes szabadlábra helyezéséről döntött, másnap viszont mégsem engedték ki.

Bár az ülésen ügyész nem vett részt, a Pest Megyei Főügyészség a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy

„a bűncselekmény tárgyi súlya miatt a szabadságvesztés büntetés nem érné el a célját, ezért fellebbeztek a döntés ellen”.

Gerben sorsa egyelőre tehát úgy tűnik, azon múlt, melyik megyében ült, hiszen a férfi ugyanazért a bűncselekményért, ugyanolyan büntetést kapott, és a bv. intézetben ugyanolyan jól viselkedett, mint társa. A döntés ellen a férfi védője fellebbezett, így másodfokon a Budapest Környéki Törvényszék dönt a feltételes szabadlábra helyezésről. Ha a férfinak ilyen abszurd helyzetben tovább kell raboskodnia, miközben bűntársa rég Hollandiában van, egyértelmű, hogy a szabadításáért minden jogi eszközt igénybe veszünk, mondta Enzsöl Péter, a férfi védője.

„Ez a lépés durván következetlen, szükségtelen és ártalmas. Ügyfelem és családja várta a jogszerű hazatérést, Gerben szüleit nagyon megviselte a hír”

– tette hozzá az ügyvéd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!