Olyan régóta van letartóztatásban a SUN Fesztiválon lekapcsolt holland díler, hogy palóc nyelvjárásban beszél magyarul

2021. július 1. – 05:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak tizedannyi kábítószert hoztak és akartak eladni, mint a Sziget Fesztiválon lebukott honfitársaik, mégis jóval súlyosabb büntetést kapott az a két holland férfi, akik 2017-ben a SUN Fesztiválon akarták teríteni a drogot. Az ő ügyüket valamiért kevésbé kapta fel a hazai és nemzetközi sajtó, pedig már olyan régóta vannak letartóztatásban, hogy egyikőjük palócos tájszólással, de tökéletesen beszél magyarul. A kiejtést a cellatársaitól tanulta, derül ki a Kékfény riportjából.

Mikael és a barátja, Gerben ügye kísértetiesen hasonlít egy másik fiatal holland páros esetére, akik 2019-ben buktak le a Szigeten. A fővárosi fesztiválon elkapott fiatalok annyira amatőr módon kezdtek bele a dílerkedésbe, hogy a biztonsági őröknek komolyan megfordult a fejében, hogy kandikamerás átverésről van szó. A két 20 éves fiatalember plakátokon hirdette a kábítószert.

Később azt mondták, egy internetes fórumon azt olvasták, hogy ezt itt szabad, fogalmuk sem volt róla, hogy Magyarországon ilyen szigorú a kábítószertörvény. A fiataloknál ehhez képest hatalmas mennyiségű drogot találtak, mintegy 100 millió forint értékben. A bíróság végül enyhe ítéletet hozott, még a törvényileg kiszabható minimális 5 évnél is kevesebbet: 4 évet kaptak, amit ráadásul otthon, Hollandiában tölthettek le.

A Nógrád megyei fesztiválon lebukott dílerek első fokon ehhez képest kétszer akkora büntetést, 8 és fél évet kaptak, pedig jóval kevesebb, 10 millió forintnyi droggal buktak le.

Szigetes társaikhoz hasonlóan ők is meglehetősen amatőrök voltak. A kábítószer porciózásáról a telefonjukkal fotókat készítettek, és egy kézzel írt árlistával mászkáltak. Az egyértelmű bizonyítékok ellenére Gerben végig tagadott. Állította, hogy az árlista valójában nem is árlista, azon csak a költségeit akarta nyomon követni. Ez alapján viszont úgy tűnt, mintha a férfi

egy hétig kizárólag extasyn, LSD-n és marihuánán élt volna, amiket grammokban porciózva fogyasztott.

Ehhez képest társa a másodfokú tárgyaláson csak azt hangsúlyozta, hogy mindent megbánt. Tolmácsot nem kért, magyarul arról beszélt, hogy szeretne újra iskolába járni. „Én annyit kérnék az ítélőtáblától, hogy ha lehetséges, engedjenek haza, hogy tudjam tovább élni az életemet, hogy vissza tudjak menni a családomhoz, fel tudjam építeni a jövőmet, be tudjam fejezni a szakmámat” – mondta a férfi.

A másodfokú bíróság végül enyhítette Mikael és Gerben büntetését. Jogerősen mindkettőjüket 5 és fél év szabadságvesztésre ítélték. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vádlottak napokon belül szabadon távozhatnak. Az ítélet szerint ugyanis a büntetés kétharmadának kitöltése után feltételes szabadulhatnak – azt pedig már kitöltötték a 4 éves előzetes letartóztatásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!