Enyhítették a Sziget legnagyobb drogfogása után adott büntetést

2021. január 19. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla ötről négy évre és fegyház helyett börtönre enyhítette a Sziget Fesztiválon drogot áruló holland fiatalokra kiszabott büntetést. Az elsőfokú ítélet szerint az eredetileg ötéves fegyházbüntetés mellett négy év Magyarország területéről kiutasításra és négy év közügyektől eltiltásra is ítélték a két holland társelkövetőt, ezen felül mindkét vádlottal szemben külön-külön 72 ezer forint és 225 euró erejéig vagyonelkobzást rendelt el, valamint a 3 millió forintot megközelítő bűnügyi költségből 2 millió forint megfizetésére kötelezte őket.

A két vádlott fellebbezése után azért történt enyhítés, mert bár az elsőfokú ítéletig minden megismerhető körülményt feltárt a törvényszék, azokat nem nem a súlyuknak megfelelően értékelték. A közlemény szerint „[k]étségtelen, hogy a vádlottak kiemelkedően nagy mennyiségű kábítószert szereztek be értékesítési célból, és az is egyértelműen megállapítható, hogy a nagyobb volumenű értékesítés elmaradása nem rajtuk múlott”, ugyanakkor az ítélőtábla szerint rendkívül jelentős enyhítő körülményként kellett értékelni, hogy a cselekményüket mindketten őszintén megbánták, az elsőfokú bíróság előtt a váddal egyező, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tettek és a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. A kényszerintézkedés körülményei ellenére is képezték magukat, céljaik megvalósítása érdekében a bíróság által is értékelhető lépéseket tettek.

A másodfokú bíróság már kapott bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a vádlottak a cselekményük elkövetését valóban megbánták, annak tényleges súlyát belátták és őszintén elhatározták, hogy a jövőben törvénytisztelően élnek.

A Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószer és árlista – Fotó: MTI/BRFK
A Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószer és árlista – Fotó: MTI/BRFK

Az elítéltek kérelmezték az Igazságügyi Minisztériumnál, hogy a büntetésüket Hollandiában tölthessék le.

A 2019-es Sziget Fesztivál alatt elfogott holland fiatalok 14,5 kilónyi előre sodort füves cigivel, 1642 gramm ecstasy tablettával és további 176 gramm marihuánával buktak le, összesen több mint 100 millió forint értékben. A reklámozás és a lehetséges vásárlók felhajtása érdekében több ezer, színes árlistát nyomtattak, amelyen feltüntették a huszonhárom éves férfi telefonszámát, így buktak le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!