Emléktáblát avattak Cserdiben Bogdán Lászlónak

2021. július 11. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„2021. július 13.-án lesz egy éve, hogy Bogdán László itt hagyott bennünket. Laci sajnos korán távozott. Meggyőződésünk, hogy öröksége példaértékű, követésre méltó. Olyan magyar
ember volt, aki mélyen hitt abban, hogy a cigányság kiemelhető a mai élethelyzetéből, és idővel nem lesznek másodrendű állampolgárai Magyarországnak” – mondta július 10-én Etelközi Péter Cserdiben Bogdán László emléktáblájának avatásán.

Ez elmúlt hetekben az országos ismertségű polgármester barátai közül páran összefogtak, hogy egy méltóságteljes megemlékezést szervezzenek meg. Ennek a szerveződésnek az eredménye, hogy létrejött a tavaly elhunyt polgármester emléktáblája.

„Emléktáblát avathatunk, ott ahol László 2006 – óta a település polgármestereként dolgozott. Az évfordulóra elkészült Gyurok Jánosnak Bogdán László életéről szóló könyve, amelyet itt Cserdiben mutathatunk be a nyilvánosságnak” – mondta Etelközi az avatáson.

Bogdán László, Cserdi polgármestere tavaly lett öngyilkos, a faluban hónapokig gyászolták a népszerű politikust, akire nyolc éve figyelt fel először az ország. A települést 2006 óta irányító Bogdán László 2013-ban köcsögmentesítési programot hirdetett. Megelőzés céljából börtönlátogatóba vitte a cserdi fiatalokat és szülőket, hogy elrettentse őket a bűnözéstől.

Bogdán László emléktáblája Cserdiben, 2021. július 10-én rajta egy, a polgármestertől származó idézettel: „A változás úgy kezdődik, hogy valaki elindul valamerre” – Fotó: Dr. Budácsik Lajos
Bogdán László emléktáblája Cserdiben, 2021. július 10-én rajta egy, a polgármestertől származó idézettel: „A változás úgy kezdődik, hogy valaki elindul valamerre” – Fotó: Dr. Budácsik Lajos

Azt nem tudni, hogy ennek volt-e köszönhető, de Bogdán regnálása alatt drasztikusan javultak a bűnözési statisztikák Cserdiben. Arról is híres lett a falu, hogy a polgármester vezetésével komoly mezőgazdasági gazdálkodásba kezdtek helyben. Fóliasátrakban zöldséget és gyümölcsöt termesztettek, amiket aztán konzervként adtak el. A helyi kezdeményezés következő állomása egy feldolgozóüzem lett volna, amelyre pár éve sikeresen pályáztak, ám a hűtőház, csomagolóüzem és logisztikai bázis megnyitását már nem érte meg a polgármester.

Halálának okáról számos történet keringett tavaly nyáron. Tavaly októberben Bogdán ügyvédje igyekezett néhány kérdést tisztázni. „Tény, hogy Bogdán László tragikus halála az általa megkezdett jelentős összegű beruházások meghiúsulásával hozhatók összefüggésbe, melynek oka egy általa kezdeményezett beruházás kapcsán keletkezett pénzügyi elszámolási probléma.” – írta akkor Dr. Visegrády Zoltán.

Cserdiben végül Bodgán László testvére, Bogdán Gyula vehette át a polgármesteri széket az időközi választás után. A választás előtti napokban Cserdiben jártunk, az erről készült riportunkat erre találja meg.

Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!