Új fejezetet nyitnának Cserdiben

2020. szeptember 30. – 10:21

frissítve

Új fejezetet nyitnának Cserdiben

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint két hónap telt el Bogdán László halála óta, de Cserdiben még nem dolgozták fel a tragédiát. Magára maradt a Baranya megyei falu, és az országosan ismert roma polgármester fő műve is befejezetlenül áll egyelőre. Hogy ki tudja betölteni ezt az űrt, még nem tudni, vasárnap mindenesetre időközi választást tartanak a településen. Ketten indulnak a polgármesteri címért: az elhunyt polgármester testvére és egy helyi nyugdíjas rendőr.

„Miben segíthetek?” – kérdezi egy fiatal férfi, ahogy kiszáll autójából a polgármesteri hivatal mellett. Alig pár perce érkeztünk meg Cserdibe, épp csak elkezdtük felfedezni a falut. Mint a bemutatkozáskor kiderül, rögtön az egyik jelöltbe botlunk, Bogdán Gyula a júliusban elhunyt polgármester testvére az. Bogdán nem szeretne interjút adni, azt mondja, még korainak tartaná a gyászidőszakban, de egy kávéra azért behív minket. Szépen berendezett, tágas helyiségben ülünk le, az új polgármesteri hivatalban könnyen elfelejti a látogató, hogy milyen megélhetési nehézségekkel küzdenek a cserdiek.

„A Laciért”

– válaszolja tömören a 39 éves férfi, amikor arról kezdjük faggatni, hogy miért indul el az időközi választáson. Csöndes, zárkózott ember, nehezen nyílik meg kérdéseinkre. Boxi – ahogy helyben becézik – tizenhárom éve falugondnok, és öt éve képviselő. Magabiztosan várja az október 4-i választást, arra számít, hogy nyerni fog, akár nyolcvan százalékos győzelmet is elképzelhetőnek tart. A terveiről a választásig nem szeretne beszélni, de annyit elárul, hogy valamilyen módon ápolni fogják testvére örökségét. Ennek részleteibe már nem megy bele, mi pedig elbúcsúzunk, hogy körbenézzünk a faluban.

Majd a falu eldönti, kit szeretne

Miközben Bogdán kikisér minket, odaadja a választási szórólapját, amelyen hat pontban mutatja be programját. Bővítené a munkalehetőségeket, javítaná a járdákat és az utakat, de fellendítené a közösségi életet is a faluban. Többek közt ezt ígéri szavazóinak, ha megválasztják.

„Tartsuk tiszteletben egymás méltóságát, együtt nyissunk egy új fejezetet”

– olvasható a papíron. Mint azt hamarosan látni fogjuk, Cserdiben még messze nem nyitottak új fejezetet Bogdán László júliusi halála óta, sokan a mai napig gyászolják.

Bogdán Gyula polgármesterjelöltFotó: Bődey János / Telex
Bogdán Gyula polgármesterjelöltFotó: Bődey János / Telex

Hogy itt pár napon belül új polgármestert választanak, csak a hivatal mellett álló hirdetőtáblára kitűzött papírok jelzik. A Helyi Választási Bizottság hivatalos iratait tették ki az indulókról, és a másik jelölt, Panek József ragasztott fel egy bemutatkozó szöveget magáról. A 61 éves férfi korábban rendőrként szolgált a környéken, a rendszerváltás előtt pedig vasesztergályosként és a mezőgazdasági termelőszövetkezetben dolgozott.

Nem találjuk otthon Paneket, és gyorsan kiderül, hogy rossz időpontban érkeztünk, napközben szinte teljesen kiürül a falu. Többen Pécsre járnak dolgozni a vasútra, mások inkább behúzódnak a házukba, innen-onnan a tévé vagy a főzés zaja hallatszik ki. Hiába kérdezzük az egyik háznál a verandáján krumplit pucoló idősebb férfit, nem szívesen áll szóba velünk. „Majd eldől a választáson” – morogja, és bedobja a krumplit a lába előtt fekvő lábosba. Közben előjön a hátsókertből a felesége is, hogy ráerősítsen, „majd a falu eldönti, kit szeretne”.

„Nem szoktam politikával foglalkozni” – kezdi arrébb egy fiatal férfi, aki csak szüleit jött meglátogatni a faluba. Három éve költözött el Cserdiből, de szerinte Bogdán Gyula lesz a polgármester, már csak a testvére miatt is, aki pár év alatt alaposan rendbe hozta Cserdit.

Testvére fejezné be Bogdán nagy álmát

Valóban nagy változáson ment keresztül a 350 fős település az elmúlt években, nem véletlen, hogy sokan ma már csak mintafaluként emlegetik a többségében romák lakta Cserdit. Hét éve figyelt fel rá először az ország, amikor a települést 2006 óta irányító Bogdán László köcsögmentesítési programot hirdetett. Megelőzés céljából börtönlátogatóba vitte a cserdi fiatalokat és szülőket, hogy elrettentse őket a bűnözéstől.

Azt nem tudni, hogy ennek volt-e köszönhető, de Bogdán regnálása alatt drasztikusan javultak a bűnözési statisztikák Cserdiben. Arról is híres lett a falu, hogy a polgármester vezetésével komoly mezőgazdasági gazdálkodásba kezdtek helyben. Fóliasátrakban zöldséget és gyümölcsöt termesztettek, amiket aztán konzervként adtak el. A helyi kezdeményezés következő állomása egy feldolgozóüzem lett volna, amelyre pár éve sikeresen pályáztak, ám a hűtőház, csomagolóüzem és logisztikai bázis megnyitását már nem érte meg a polgármester.

A hűtőház, csomagolóüzem és logisztikai bázis félkész épülete.Fotó: Bődey János / Telex
A hűtőház, csomagolóüzem és logisztikai bázis félkész épülete.Fotó: Bődey János / Telex

A falu határában álló épület még messze nincs kész, Bogdán halála óta hozzá se nyúltak. Egy helyi nő azt mondja, sok a tisztázatlan körülmény Bogdán halálával kapcsolatban, egyes hírek szerint az épülő üzemben találták meg a polgármester holttestét. Az üzem vezetője júliusban arról beszélt a Klubrádiónak, hogy Bogdán a szívén viselte az építkezést, de sokan megpróbálták kihasználni. Mint mondta, egyre nehezebb volt beleférni az EU-s támogatás keretébe, mert több építési vállalkozó nem megfelelő minőségben végezte el a munkát.

Most áll a beruházás, de a volt polgármester testvére azt mondja, jövőre befejezik, és azzal valóra válhat Bogdán László nagy álma, létrejön Cserdiben az első, nem önkormányzati munkáltató.

Nagy kérdés, hogy addig mi lesz a faluval, és hogy alakul Cserdi története a karizmatikus vezető elvesztésével. Az már most látszik, hogy hatalmas űrt hagyott maga után Bogdán László, és nem lesz könnyű feladata az utódjának, akárkit is választanak meg vasárnap.

(Borítókép: Cserdi, Fő utca, Összefogás hídja. Fotó: Bődey János / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!