Orbán: az egység ellen hat, ha számonkérik a jogállamiság leépítését

2021. július 9. – 14:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöki belgrádi útja után pénteken Ljubljanában a visegrádi országok és Szlovénia csúcstalálkozóján vett részt Orbán Viktor. A szerb Vučićhoz hasonlóan Janez Jansa szlovén miniszterelnök Orbán legközelebbi szövetségesének számít, Szlovénia pedig az EU soros elnöke. Orbán az esemény utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Európai Uniónak a következő hat hónapban súlyos kérdésekkel kell szembenéznie, de szerencse, hogy ebben az időszakban éppen Szlovénia adja az EU tanácsának elnökségét, melyet Magyarország is támogatni fog – írja az MTI.

Orbán szerint a legfontosabb ügy most a gazdaság újraindítása, amihez szerinte három dolog kell: beruházások, a biztonság és a piacok bővítése. A miniszterelnök ennek kapcsán most is a migrációellenességet, az EU-s bővítést és a globális minimumadó ellenében az adócsökkentéseket szorgalmazta, azt hangsúlyozva, hogy

  • beruházások akkor lesznek, ha nem emelik az adókat, ezeket inkább csökkenteni kell,
  • biztonság akkor lesz, ha a bevándorlás és a migráció kérdésében továbbra is egységesen képviseljük határozott álláspontunkat, amely semmilyen szétosztási kvótát nem támogat,
  • a piacok bővítése pedig akkor lehetséges, ha a nyugat-balkáni országokat minél hamarabb felveszik az Európai Unióba, ezzel növelve az Európai Unió erejét.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország a következő hónapokban támogatni fogja a szlovén elnökséget, és mindent meg fog tenni, hogy az sikeres legyen. Szlovéniának szerinte jó esélye van a két Európa egyesítésére, de az egység ellen hat, ha a jogállamiság leépítését számonkéri az Európai Parlament. Orbán bedobott egy kifejezést is, amivel nem lenne meglepő, ha a kormányközeli kommunikációban mostantól sokat találkoznánk: ez a „jogállamisági dzsihád”, ami helyett szerinte az Európai Uniónak mással, méghozzá a valódi problémákkal kellene foglalkoznia. Úgy fogalmazott:

Mi fontosnak tartjuk a rule-of-law kérdését, de az EP rule-of-law dzsihádot csinál, ezzel eltereli a valódi problémákról a figyelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!