Akkora a barátság a szerbekkel, mint még soha, Szijjártót is kitüntették

2021. július 8. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbia és Magyarország között soha nem volt olyan baráti a viszony, mint most, a két ország kapcsolatai történelmi csúcson vannak – állították Orbán Viktor pénteki belgrádi látogatásán, ahol a magyar miniszterelnök Vučićtyal találkozott, de ott volt Varga Judit és Szijjártó Péter is, utóbbit rögtön ki is tüntették.

Orbán Viktor szerint az EU-nak fontosabb lenne Szerbia csatlakozása, mint a szerbeknek, csak ezt még nem látják. Hogy Magyarország Szerbia uniós csatlakozásának élharcosa, azt most már azok is tudhatják, akik fizetett kormányzati hirdetésekből tájékozódnak a világ dolgairól: a magyar kormány több ország sajtójában közzétett, bár néhol visszautasított hétpontos hirdetménye úgy kezdődött, hogy „nemet mondunk az európai birodalomra”, és úgy végződött, hogy „Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba”.

Ezek után tüntette ki pénteken a szerb elnök Szijjártó Pétert: Aleksandar Vučić azzal az indoklással adta át a Szerb Zászló Érdemrendet a magyar külügyminiszternek, hogy „Szijjártó mindenhol, mindig harcolt Szerbia érdekeiért a nemzetközi porondon”, és

„hatalmas szerepe van abban, hogy a két ország kapcsolatai történelmi csúcson vannak”.

A pénteken héttagú delegációval, többek között Szijjártó társaságában Belgrádban tárgyaló Orbán Viktor persze már ezelőtt is szoros szövetségesi viszonyt ápolt Vučić szerb elnökkel: a magyar külpolitika a szerb uniós csatlakozás támogatása mellett többek között a Kína-politikában, a Belgrád–Budapest vasútépítésben és a vakcinaügyekben is együtt mozog Szerbiával.

Utóbbiról most Vučić a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Orbán tanácsolta neki még a járvány kezdetekor, hogy a koronavírus ellen Kína felé forduljon segítségért. A gyorsvasútról a szerb államfő azt mondta, hogy őszig elkészül a Belgrád és Újvidék közötti szakasz, és három év múlva éri el Szabadkát a szerbiai rész. 16 magyar nagyberuházás volt tavaly Szerbiában, de Orbán azért arról beszélt, hogy a barátság nem csak gazdasági alapokon nyugszik, ennél mélyebb egyetértésre is szükség van hozzá, egyfajta lelki kapocsra.

Az uniós csatlakozásról Orbán a Magyar Nemzet beszámolója szerint ismét hangsúlyozta, hogy Magyarország ahhoz minden támogatást megad Szerbiának, szerinte az egész nyugat-balkáni térség csatlakozásának kulcsországa Szerbia, és az EU döntéshozói „nem is látják minden esetben tisztán, hogy az unió szempontjából talán fontosabb Szerbia taggá válása, mint Szerbia szempontjából”. Vučić cserébe Magyarország regionális szerepét ecsetelte, mondván, stabilizáló tényező, és a környező országok is így gondolnak rá.

A szerb elnök szerint most nagyon jó a vajdasági magyarok és a szerbek viszonya is, „szinte teljesen eltűntek az etnikai konfliktusok, ami a bizalomról árulkodik. Tisztelettel tekintünk egymásra” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!