A vasúti sínek sem bírják a hőséget, lassabban közlekedhetnek a vonatok

2021. július 8. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hőség miatt több vasútvonalon sebességkorlátozást vezettek be, közölte a Mávinform csütörtökön a Facebook-oldalán. A vonatok ezért több vonalon is jóval lassabban közlekednek, ami miatt megnő a menetidő.

  • Szabadbattyán és Balatonfüred között több szakaszon óránként 40, illetve 60 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be, emiatt a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca-vonalon 10-15, esetenként 15-20 perccel hosszabb lehet a vonatok menetideje.
  • A Hatvan–Füzesabony–Miskolc–Szerencs–Bodrogkeresztúr-vonal több szakaszán 11-től 19 óráig 80 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. A Budapest–Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely-vonalon közlekedő és a Budapest–Eger közötti vonatok menetideje 10-20 perccel hosszabbodhat meg.
  • A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs-vonal egyes szakaszain 80, illetve 100 km/h-ra csökkentették a sebességet, ezért 5-10, esetenként 10-15 perccel nőhet a menetidő.
  • A Miskolc–Hidasnémeti-vonal több szakaszán is 80, illetve 40 kilométeres csökkentett sebességgel haladhatnak a vonatok a biztonság érdekében. Emiatt napközben 10-15, esetenként 15-20 perccel nőhet a menetidő.

Az országos tisztifőorvos szerda 0 órától péntek éjfélig rendelte el a hőség miatti legmagasabb, harmadfokú intézkedést. Hőségriadót akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az előrejelzés szerint csütörtökön tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 28, 29 fokot. Pénteken viszont hidegfront érkezik, aminek hatására mérséklődik, és a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség, írja az Országos Meteoróligai Szolgálat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!