Feljelentés fenékre csapás miatt: szeméremsértés és zaklatás a gyanú

Legfontosabb

2021. július 5. – 17:31

Feljelentés fenékre csapás miatt: szeméremsértés és zaklatás a gyanú
A Bicskei Rendőrkapitányság épülete a Google Street View képén – Forrás: Google

Másolás

Vágólapra másolva

Szeméremsértés valamint zaklatás vétség elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként azt a 44 éves férfit, akit feljelentett egy fiatal nő, miután a fenekére csapott – tudta meg a Telex a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatától hétfőn.

Az esetről vasárnap részletesen írtunk ebben a cikkünkben, miután a nő, akit az inzultus ért, beszámolt róla és a saját reakciójáról egy, rövid idő alatt tízezrek által megnézett videóban az Instagram-oldalán.

„Addig, amíg elsétálunk egy ilyen eset mellett mi nők, és nem tesszük meg a feljelentést, és nem üljük végig azt az egy órát, amíg felveszik a jegyzőkönyvet, és nem mondjuk azt, hogy igen, ott leszek a szembesítésen, és nem félek, addig fognak ilyen férfiak sétálni az utcán, és addig fogják azt érezni, hogy igen, ők a seggünkre csaphatnak” – hangzott el a videóban.

Megkerestük az ügyben a rendőrséget, és megkérdeztük többek között, hogy:

  • milyen nyomozati cselekmények történtek eddig?
  • szembesítés volt-e már, és ha igen, milyen eredménnyel járt?
  • a férfi elismerte-e, ami a feljelentésben szerepel?
  • van-e esetleg lehetőség térfigyelő kamera felvételének beszerzésére az ügyben, történtek-e lépések ebbe az irányba?

Amiatt, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó, a konkrét kérdések többségére nem kaptunk választ, közölték viszont az incidens néhány részletét. A rendelkezésükre álló adatok alapján a következő történt: „Bicskén, a Szent István úton 2021. július 2-án 17 óra 15 perc körüli időben egy 44 éves helyi férfi családjával sétált. A sértett elmondása alapján, haladása során a férfi rácsapott a 29 éves nő fenekére, majd ezek után szóváltásba keveredtek. A hölgy a helyszínen hívta a rendőrséget, akik a kiérkezést követően a 44 éves helyi lakost előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra”. Az eset pontos körülményeit a Bicskei Rendőrkapitányság vizsgálja.

A méltóságról van szó

A rendőrség válaszából kiderült az is, amivel kapcsolatban vasárnap volt még némi bizonytalanság, hogy konkrétan milyen bűncselekmények szerepelnek a gyanúsításban: szeméremsértés és zaklatás vétsége. Az utóbbi feltehetően azért merült fel, mert a nő elmondása szerint a férfi trágár szavakkal szidta, fenyegette, miután hívta a rendőrséget. (A Btk. szerint aki félelemkeltés céljából valakit személy elleni erőszakos, büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, zaklatás vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.)

A fenékre csapás szeméremsértést valósíthat meg. A Büntető törvénykönyv szerint vétség miatt

két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő szeméremsértésért, aki „mással szemben olyan szeméremsértő magatartást tanúsít, amely a sértett emberi méltóságát sérti”. Ez egyébként nem annyira régen van így, a 2012-ben elfogadott új Btk. egyik újításáról van szó.

A Btk. kommentárja szerint „e körben olyan cselekmények jöhetnek számításba, amelyek nem tartoznak a (…) szexuális cselekmény fogalmi körébe, annál enyhébbek. Ilyen például a sértett valamely nemi szervének a megfogása, a sértett megcsókolása.” Azelőtt is üldözte a törvény az ilyesmit, csak korábban tettleges becsületsértés néven. Az új Btk. elfogadása előtt azzal indokolták a változtatást, hogy ezek a magatartások „inkább a sértett nemi önrendelkezési jogát, emberi méltóságát sértik, ezért külön nevesítésük indokolt”.

Visszaköszön az isztambuli egyezmény

Hivatkozott az indoklás arra is, hogy „nemzetközi példa is van e cselekmények büntetőjogi fenyegetettségére”, konkrétan az isztambuli egyezmény 40., szexuális zaklatásról szóló cikkelyét emlegették fel, amely így szól:

„A részes felek megteszik a szükséges jogalkotási vagy más intézkedéseket annak biztosítása érdekében, hogy a nem kívánt, szexuális természetű szóbeli, nem szóbeli vagy fizikai cselekmény, amelynek célja vagy hatása egy személy méltóságának megsértése, különösen akkor, ha az megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy sértő környezetet teremt, büntetőjogi vagy más jogi szankció tárgyát képezze.”

Volt is azóta már néhány ismertté vált eset, amikor alkalmazták ezt az új szabályt. Legutóbb idén májusban több helyi lap, köztük a nyugat.hu is beszámolt róla, hogy a Sárvári Járási Ügyészség szeméremsértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki megállt kerékpárjával a járdán egy nő mellett, és a nő fenekére csapott.

Budapesten egy elhíresült ügyben el is ítéltek szeméremsértő, 14-16 éves fiatalokat. A támadásokat még 2017. júniusában követték el. Összesen kilenc, az utcán egyedül sétáló, véletlenszerűen kiválasztott nővel csinálták meg azt (pusztán saját maguk szórakoztatására), hogy az egyikük odalépett a kiszemelt áldozathoz, és hirtelen mozdulattal szeméremsértő módon megérintette, a nemi szervét fogdosta, vagy megpróbálta lerángatni róla a nadrágot, szoknyát. Eközben a fiúk egyike mobiltelefonnal vette a támadást, a többiek pár méterrel arrébb nevettek, végül mind a négyen elfutottak.

Az ítéletről beszámoló, 2019-es ügyészségi közlemény szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat. Egyiküket 100 óra jóvátételi munka végzésére ítélte, a többieket próbára bocsátotta 2, illetve 1-1 évre, elrendelte a pártfogó felügyeletüket, és elkobozta az elkövetéshez használt mobiltelefont.

Elszaporodtak

Arra is volt már példa azonban, hogy valaki emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétsége miatt letöltendőt kapjon Magyarországon. A Pesti Központi Kerületi Bíróság még 2016-ban, gyorsított eljárásban, nem jogerősen 1 év 8 hónap börtönre ítélte azt a férfit, aki egy kisfiút fogdosott a villamoson.

A bírósági közlemény szerint a következő történt: A vádlott 2016. november 16-án délután a Corvin negyednél felszállt az egyik villamosra. A 12 éves gyerek, aki a tömegben kissé elsodródott az édesanyjától, a vádlott közvetlen közelében állt. A férfi úgy vélhette, hogy a fiú egyedül utazik, és ezt kihasználva elkezdte simogatni a combját. A fiú ellökte a kezét, de a férfi nem állt le, mire a gyerek síró hangon rákiáltott, hogy hagyja őt békén, a fiú édesanyja meghallotta a kiáltást, majd együtt követték a vádlottat, aki leszállt a villamosról. A férfi el akart menni, de egy járókelő segített visszatartani, amíg megérkeztek a rendőrök.

A férfi büntetésének súlyosságához hozzájárult, hogy büntetett előéletű volt, ráadásul különös visszaesőnek számított, és feltételes szabadságon volt épp akkor is, amikor a kisfiút fogdosta. A bíróság súlyosító körülményként kezelte azt is, hogy a sértett egy gyerek volt. „A tanács elnöke indoklásában kiemelte, hogy a büntetési tétel meghatározásakor nem lehetett figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy Budapesten az elmúlt időszakban elszaporodtak a hasonló bűncselekmények” – állt az ítéletről beszámoló közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!