A szemből kanyarodó autó előtt vagy mögött kell a kereszteződésben balra kanyarodni?

2021. július 3. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Élesben sokszor nehezen ugranak be a vonatkozó szabályok, a rosszul felmért szituációkban pedig akár komoly balesetek is bekövetkezhetnek.

Az autóvezetés sokaknak önmagában is kihívás, néhány szituáció pedig izzasztó, rosszabb esetben riasztó vizsgafeladat. Egy rosszul felmért kereszteződésben kanyarodás és az elsőbbségadás elmulasztása azonban már egészen más műfaj: nagyon súlyos következményei lehetnek egy ilyen balesetnek.

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy szabályszerű-e előzni egy kereszteződésben: röviden annyit erről, hogy szabályszerű, de egyáltalán nem veszélytelen. Mégpedig többek között pont azért, amit most járt körbe az Alapjárat.hu.

A kereszteződések lényege, hogy legalább kettő út találkozik, az azokon közlekedőknek pedig a KRESZ előírásainak megfelelően kell megadni az elsőbbséget, kanyarodni vagy éppen továbbmenni. Addig, amíg csak egy autó érkezik a kereszteződésbe, jellemzően nem szokott komolyabb problémát jelenteni a feladat megoldása, de abban a pillanatban, amikor többszereplős találkozó alakul ki, pláne, ha esetleg az autók, teherautók mellé kerékpárosok, gyalogosok, esetleg még villamos is társul – na, akkor szokott sokaknál elkezdeni izzadni a tenyér a kormányon.

A közlekedés csapatjáték

Egy többszereplős forgalmi szituáció azoknak is tartogat veszélyeket, akik teljesen tisztában vannak azzal, mi a helyes megoldása annak, hiszen attól, hogy egyvalaki még a szabályoknak megfelelően cselekszik, még nem biztos, hogy a többiek is ezt teszik. Márpedig a biztonságos közlekedés alapja, hogy mindenki pontosan tudja és be is tartja a szabályokat, a gyakorlatban azonban pontosan tudjuk, hogy ez nem mindig van így.

Tudja ezt a jogszabályalkotó és minden közlekedési szakember is, nem véletlen, hogy az oktatók is igyekeznek belevésni minden tanulóvezető fejébe, hogy elsőbbsége csak akkor van az embernek, ha azt meg is adják.

Jobbra, kis ívben kanyarodáskor még csak-csak mindenki többé-kevésbé helyesen oldja meg a feladatot, hiszen ilyenkor maximum a zebrán bandukoló gyalogosra, esetleg, ritkábban az úttal párhuzamosan haladó kerékpárosokra kell tekintettel lenni.

A balra kanyarodás (olyan kereszteződésekben, ahol nincs külön jelzőlámpa által irányított kanyarodási sáv) viszont már más tészta, hiszen ehhez keresztezni kell a szembejövő forgalmi sávot, elsőbbséget kell adni a szemből érkezőknek, egyenesen tovább haladóknak, vagy éppen jobbra kanyarodóknak, ahogyan arra is figyelnünk kell, hogy nem kezdtek-e minket hátulról előzni a kanyarodás megkezdése előtt. Bonyolult? Az, de azért nem feltétlenül annyira, mint elsőre látszik.

Forrás: Alapjárat
Forrás: Alapjárat

Mit mond a KRESZ a kanyarodásról?

A KRESZ a kanyarodással kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy másik útra bekanyarodni

a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba,

b) útburkolati jelek hiányában balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé, osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére kell besorolni. A bekanyarodási szándékot pedig irányjelzéssel jelezni kell.

A KRESZ kitér arra is, hogy a járművel másik útra jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni úgy, hogy a jármű a bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon (ha a közúti jelzésből más nem következik).

Eddig talán világos a dolog, bár a nagy ívben balra kanyarodásra még visszatérünk, viszont a sava-borsa a manővernek csak most következik, az elsőbbségadás kötelezettségével.

A KRESZ szerint elsőbbséget kell adni a jobbra vagy balra bekanyarodó járművel:

– annak az útnak az úttestén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá

– az azonos irányból érkező villamos részére.

Elsőbbséget kell adni továbbá a jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett lévő, attól jobbra eső gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére. Balra bekanyarodó járművel elsőbbséget kell adni az úttesten szemből érkező és egyenesen tovahaladó, vagy jobbra bekanyarodó járműnek, továbbá az úttest mellett lévő, attól balra eső gyalog- és kerékpárúton érkezőknek.

Nagyon fontos az is, hogy a balra bekanyarodó jármű vezetője párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a bekanyarodást csak akkor hajthatja végre, ha meggyőződött arról is, hogy balról járművének előzését vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg.

Akadhat még egy kis bökkenő

A fenti KRESZ-szabályozás tehát röviden: ha balra szeretnénk kanyarodni, akkor először is győződjünk meg arról, hogy nem akar megelőzni minket valaki, indexeljünk balra, húzódjunk a saját forgalmi sávunk bal oldalára, adjunk elsőbbséget a szembe jövőknek, valamint azoknak a kerékpárosoknak és gyalogosoknak, akiknek útját keresztezni fogjuk kanyarodáskor.

Ha ez mind megvan, akkor nagy ívben kanyarodhatunk is balra, ügyelve arra, hogy a menetiránynak megfelelő oldalára kanyarodjunk be a kinézett útnak. Nem ördögien bonyolult a dolog, de kétségtelen, hogy egy-egy nagyobb forgalmú kereszteződésnél igényel némi helyzetfelismerési képességet és türelmet. Az biztos, hogy a legjózanabb megoldás, ha kivárjuk, amíg teljes biztonsággal végre tudjuk hajtani a kanyarodást, sem magunkat, sem másokat nem veszélyeztetve a manőverrel.

Mi van akkor, ha a szembejövő is balra akar kanyarodni?

A KRESZ szerint ez esetben mindkét gépjármű a saját forgalmi sávjának bal oldalára húzódva, a kereszteződés képzeletbeli középpontján, egymást megkerülve hajthatják végre a kanyarodást, természetesen a korábban már vázolt, a közlekedés többi résztvevőjével szembeni elsőbbség megadását követően.

Ez a szituáció gyakran okoz problémát, és biztonsággal csak akkor hajtható végre, ha mindkét fél pontosan tisztában van a jogszabályokkal. Ha például egyikük úgy dönt, hogy nem megkerüli, hanem bekanyarodik a másik jármű előtt, máris fennáll a baleset esélye. Ráadásul sokkal nagyobb is lehet a baj, ha esetleg nem veszi észre, hogy a szabályosan balra kanyarodni akaró gépjármű mögött, takarásban érkezik egy másik autó is, ami viszont egyenesen haladna tovább.

Forrás: Alapjárat.hu
Forrás: Alapjárat.hu

Az ilyen szituációkban bekövetkező baleseteknek könnyen súlyos következményei lehetnek. Természetesen van az a kihalt, elég széles, tényleg jól belátható útkereszteződés, ahol elvileg egymás előtt is be lehet kanyarodni balra kis ívben, de nem véletlenül hangsúlyozza a KRESZ, hogy nem ez a helyes megoldás.

Mit mond a szakértő?

A kérdéssel megkerestük Pető Attila Kreszprofesszort is, aki szerint nincs olyan szabály KRESZ-ben, amely tiltja, hogy két, egymással szemben a kereszteződésbe érkező autó egyszerre forduljon balra, ahogy azt sem írják elő külön, hogy egymás előtt, vagy mögött kell-e elhaladniuk a járműveknek a manőver során. Fontos azonban, hogy mindkét autónak a saját menetiránya szerinti jobb oldalra kell megérkeznie végül, erre, illetve a balra nagy ívben kanyarodásra tanítják egyébként az autós képzéseken a kezdőket is, sőt, Pető Attila külön kiemeli, hogy mindkét kanyarodó autónak figyelnie a kereszteződésben akár egyenesen továbbhaladni akaró más autókra, járművekre, ellenkező esetben balesetveszély alakulhat ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!