Nem fogadhatnak látogatót azok a rabok, akik nem oltatták be magukat, vagy nem estek át a koronavíruson

2021. július 2. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020. márciustól egészen 2021. július 1-jéig nem fogadhattak látogatókat a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartottak, ez most változott, ám ezután sem kap mindenki lehetőséget a személyes találkozóra. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a szerdai közleményében azt írta, a rabok közül az fogadhat látogatót, aki már megkapta a második oltását, és az utolsó oltás ideje óta óta eltelt 14 nap (a fogvatartottakat jellemzően Sinopharm-vakcinával oltják), vagy az, aki átesett a fertőzésen. Ő legkorábban 14 nappal azután látogatható, hogy gyógyultnak nyilvánították, viszont hat hónap elteltével már nem látogatható.

A fogvatartottak csak olyan látogatót fogadhatnak, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal – írják. Mivel nem tértek ki arra, hogy hogyan látogatóak azok, akik nem oltattak és a betegségen sem estek át, rákérdeztünk a BvOP-nál.

Azt írták: mivel zárt közösségekben nagy az esély a fertőzések terjedésére, ezért a veszély minimalizálása érdekében lépésről lépésre haladva igyekeznek bevezetni az enyhítéseket.

„Emiatt jelenleg a személyes látogatófogadásra azoknak a fogvatartottaknak van lehetősége, akik a meghatározott követelményeknek megfelelnek, és egyelőre csakis felnőtt korú hozzátartozók látogathatják őket. A védettségi igazolvány, illetve a védőoltás PCR teszttel nem váltható ki.”

Ez tehát annyit jelent: továbbra sem fogadhat személyesen látogatót az, aki nem oltatott vagy nem esett át a fertőzésen, a látogatók pedig csak csak akkor mehetnek be, ha van védettségi igazolványuk, és elmúltak 18 évesek. Az áprilisi adatok alapján a fogvatartottak közel 65 százaléka döntött úgy, hogy kéri az oltást. Akkor 11 351 emberről írtak.

Szerdai közleményükben azt is írták, hogy a látogatás újraindulása mellett továbbra is lehetőség van a digitális kapcsolattartásra. A Skype-beszélő havonta egy alkalommal, maximum 30 perc időtartamban vehető igénybe. Az a fogvatartott, aki bármely okból nem tudja személyesen fogadni a hozzátartozóit, legfeljebb heti két alkalommal, maximum 60 percben skype-olhat a kapcsolattartójával.

A Hvg.hu májusban azt írta: koronavírus-fertőzöttként öten haltak meg a magyar börtönökben dolgozók közül, míg a fogvatartottak közül összesen tizenhárman haltak meg – a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint a rabok mindegyike a tököli rabkórházban hunyt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!