Több mint egy év után ismét látogathatóak a rabok

2021. június 30. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020 márciusa óta nem fogadhattak látogatókat a rabok a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben, de 2021. július 1-jétől, csütörtöktől erre ismét lehetőségük lesz – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerdán. A sajtóközlemény szerint az fogadhat látogatót, aki

  • már megkapta a második oltását, és az utolsó oltás ideje óta óta eltelt 14 nap (a fogvatartottakat jellemzően Sinopharm-vakcinával oltják);
  • aki átesett a fertőzésen. Ő legkorábban 14 nappal azután látogatható, hogy gyógyultnak nyilvánították, viszont hat hónap elteltével már nem látogatható.

A fogvatartottak csak olyan látogatót fogadhatnak, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal – írják. A látogatás teljes ideje alatt kötelező a szájmaszk viselése és az előírt szociális védőtávolság megtartása, valamint kerülni kell a közvetlen testi érintkezést. Látogató fogadására havonta egy esetben, maximum 30 perc időtartamban kerülhet sor.

A látogatás újraindulása mellett továbbra is lehetőség van a digitális kapcsolattartásra. A Skype-beszélő havonta egy alkalommal, maximum 30 perc időtartamban vehető igénybe. Az a fogvatartott, aki bármely okból nem tudja személyesen fogadni a hozzátartozóit, legfeljebb heti két alkalommal, maximum 60 percben skype-olhat a kapcsolattartójával.

A Hvg.hu májusban azt írta: koronavírus-fertőzöttként öten haltak meg a magyar börtönökben dolgozók közül, míg a fogvatartottak közül összesen tizenhárman haltak meg – a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint a rabok mindegyike a tököli rabkórházban hunyt el. A Hvg.hu kérdéseire azt írták, hogy az intézményekben 2020. március 4-e óta vannak érvényben a járványügyi szabályok, azóta figyelik a fogvatartottak egészségi állapotát, és azt, aki tüneteket mutat, azonnal elkülönítik, majd gondoskodnak az ellátásáról.

Az a fentiekből nem derül ki, hogy mi lesz azokkal a fogvatartottakkal, akik nincsenek beoltva, vagy azokkal a látogatókkal, akik nem vették fel a vakcinát, esetleg 12 év alattiak. Emiatt írtunk a BVOP-nak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.