Olyasmi történt a lájkbajnokságban, ami tavaly december óta egyszer sem

2021. június 27. – 17:58

Olyasmi történt a lájkbajnokságban, ami tavaly december óta egyszer sem
Kép: Varga Judit / Facebook; Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Megint elmúlt egy hét, itt a vasárnap, és azzal menetrend szerint itt a Telex lájkbajnoksága, amiben hétről hétre elemezzük politikusaink közösségi médiás aktivitását és népszerűségét. Márpedig most bőven akad elemeznivaló, mert akkora rekordok születtek a héten, hogy a fal adja a másikat.

A hét első számú támája vitán felül a foci Eb, azon belül is a magyar válogatott váratlan, hősies helytállása volt. Abban még lehetett bízni némi optimizmussal, hogy nem megszégyenülten fog a csapat hazakullogni az utolsó csoportmeccs után, na de hogy nulla győzelemmel kiesünk, és mindezek ellenére mindenki (joggal!) ünnepelni fogja a válogatottat, az azért váratlan fejlemény a magyar foci utóbbi 30-40 évét tekintve. Múlt héten még csak-csak volt a foci mellett más téma is a közbeszédben (homofóbtörvény, autópálya-koncessziók, Fudan egyetem), most ezekből mér csak – a focihoz egyébként kapcsolódó – szivárványszínű stadionvilágítás és környéke maradt hallható.

Mutatjuk is, hogy nézett ki az elmúlt két héten az aktivitás a politikusok Facebook-oldalain, talán feleslegesek is a feliratok a három nagy kiugrásnál:

Persze várható volt, hogy a foci felpörgeti a lájkgyárakat, és az is, hogy ez a fideszes politikusoknak fog igazán jól jönni. Még az is papírforma része, hogy két óriási rekord született, Orbán egészen közel került a heti 500 ezer lájkos álomhatárhoz (405 ezer volt az eddigi csúcs), a teljes top15 összesített eredménye pedig a 2,2 millióhoz (ez is közel 100 ezres javítás az eddigi rekordon). De lássuk a részleteket, ennyi lájkot, megosztást, kommentet generáltak a politikusaink a héten a Facebookon:

Interakciók
1.Orbán Viktor498 000
2.Szijjártó Péter249 000
3.Varga Judit221 000
4.Karácsony Gergely201 000
5.Jakab Péter175 000
6.Hadházy Ákos135 000
7.Dobrev Klára129 000
8.Gyurcsány Ferenc114 000
9.Szabó Tímea102 000
10.Ujhelyi István82 000
11.Novák Katalin63 000
12.Keresztes László Lóránt50 000
13.Fekete-Győr András46 000
14.Menczer Tamás45 000
15.Szentkirályi Alexandra43 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a június 18. és 25., péntek déltől péntek délig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. Három fideszes az első három helyen, ilyesmire legutóbb tavaly decemberben volt példa (igaz, akkor kétszer is; csupa ellenzéki dobogó eddig négyszer volt). Mindhárom dobogós a focis, szurkolós, ünneplős, hajrámagyarokozós posztokkal aratott elsősorban, amelyek úgy-ahogy spontánnak is tűnnek – kivéve persze Varga Juditot, aki a jelek szerint direkt vitt magával egy fotóst a meccsre, hogy megörökítse a gólörömét, és még a középkezdés előtt posztolja is.

De igazából, ha a teljes Fidesz-világ facebookos focikommunikációja meg lenne komponálva valamilyen szinten, azon se csodálkoznánk nagyon, sőt, még mintázatot is vélnénk felfedezni benne:

  • A csúcson Orbán igazi nemzetegyesítő államférfiként fogalmaz, „Mi, magyarok”, írja a teltházas stadion mellé, semmi politika. Varga Judit is hasonló stílust visz, és ez nála még feltűnőbb, mert egyébként elég agresszíven szólogatott be Facebook-posztokban a héten fűnek-fának. A meccseken viszont „egy nemzet szíve egyszerre dobban”, „egy nemzet van veletek a pályán”.
  • A következő szinten, Szijjártónál még mindig a foci a lényeg, de már oda-odaszúr valamelyik szokásos ellenségnek közben, hogy provokálják a magyarokat, meg hogy nálunk azért lehet telt ház, mert jó az oltási programunk, bezzeg az EU.
  • Minél lejjebb haladunk a hierarchiában, annál erősebbé válik a sugallat, hogy itt valójában a magyar és a szivárványos zászló csapatai állnak egymással szemben, és aki az egyik alá áll, az nem férhet be a másik alá. Hollik István és Menczer Tamás már olyan természetességgel tolja a gyurcsányozást, karácsonyozást meg a meleglobbizást a foci kapcsán, ahogyan valószínűleg bármi más téma kapcsán is tudják, álmukból felkeltve.
  • Végül a politikai influenszerek szintjén már központi mondanivalóvá válik, hogy a válogatott sikere személyesen Orbán Viktornak köszönhető, és aki nem fideszes, az nem is igazi magyar, nincs joga a válogatottnak szurkolni. A mélyponton a német meccsel kapcsolatban elhangzik, hogy „Semmit nem változtak 1945 óta. Akkor a horogkeresztért lelkesedtek pontosan ugyanúgy, mint most a szivárványért. Akkor horogkeresztes karszalagot hordtak, most szivárványosat.”

2. Varga Judit a mostani dobogós helyével akkora visszatérést mutatott be, mint legutóbb talán Michael Jordan, amikor a baseballos kitérő után visszament kosarazni az NBA-be. Nála ráadásul ezt nem csak a foci hajtja, hanem az, hogy hirtelen újra elkezdett felhőtlen boldogságot sugárzó családos és gyerekes fotókat posztolni. Ugyanezzel a tartalommal a lájkbajnokság első pár hónapjában állandó dobogós volt (két hetet meg is nyert), de amikor kora tavasszal beütött a lakásbotránya, és a válásának híre, az ilyen posztoknak hirtelen vége szakadt, és azzal vissza is süllyedt a középmezőnybe (sőt, volt hogy még jóval mélyebbre).

Úgy látszik, ennek most vége, az igazságügy-miniszter asszony a régi, sőt, úgy tűnik, mostantól egyszerre viszi a tökéletes édesanya, és a rettenthetetlen, harcias NER-amazon szerepét (jó, hát mind a kettőt kicsit mesterkélten-erőltetetten, de ez van). Ha elül a fociláz, meglátjuk, mire lesz ez elég, visszatér-e hosszú távra a szűk élvonalba.

3. Mindezzel párhuzamosan a lájkbajnokság tavaszi hónapjait nyomasztóan uraló Jakab Péter mélyrepülésben van – mármint saját magához képest, mert a politikusaink túlnyomó része azért nagyon szeretne heti 160-180 ezer lájkkal mélyrepülni. Jakabnál a foci Eb startja nagyjából lefelezte az addigi heti átlag interakcióját, és a második focis héten is ugyanezen a szinten maradt. Egyre látványosabban tartja magát távol a fociőrülettől, és emellett is mintha félgőzzel futná csak le mostanában a kötelező közösségimédiás köröket, tudván, hogy a foci mellett most úgyse rúg labdába más téma. Továbbra sem tiszta, mi ezzel a stratégiai cél, de felmerül az emberben a szörnyű gyanú: lehet hogy nem szereti a focit, és nem is akar úgy csinálni, mintha ősdrukker lenne? És vajon mi lesz az olimpia alatt, azt is ignorálni fogja, mint téma? (Ez mondjuk már végképp irracionális húzás lenne)

Jakab ráadásul egyedüli maradt a toplistán jobbikosként, miután Z. Kárpát Dániel kipottyant a top15-ből. Jó kérdés hogy nála mi történhetett, két hét alatt nagyjából a felére esett vissza az interakciós rátája (vagyis az, hogy a követőtáborának mekkora hányada reagál átlagosan egy posztjára), miközben a posztjainak a mennyisége nagyjából ugyanannyi maradt. Vagy hirtelen nagyon érdektelenek lettek a bejegyzései, vagy a Facebook algoritmusa tekerte drasztikusan lejjebb az elérését. A másik, kora tavasszal még tuti középmezőny-szereplő jobbikos, Stummer János május elején esett ki a top15-ből, de nála inkább az látszik, hogy fokozatosan elhalványult az aktivitása, ami húzta magával a követőtáboráét is. Mindenesetre a Jobbik, amilyen jól állt egész tavasszal a lájkbajnokságban testületileg, most annyira visszaesett.

4. A legnagyobb reklámbüdzsék toplistáján nagyjából a szokásos neveket látjuk, mínusz a Megafon központ fideszes influenszerei, akiknél a héten váratlanul elzáródtak a pénzcsapok. Talán azért, mert amíg mindenki a focival foglalkozik, feleslegesnek látták más üzenetek pénzzel hangosítását? Ennek a teóriának ellentmond, hogy egyébként fideszes politikusok a szokásos szólamaikat (gyurcsányozás, sorosozás, EU ekézése stb.) azért rendesen megtámogatták fizetett posztokkal most is. Sőt, többen voltak, akik a sima „hajrá magyarok” focis posztjaikra is rátettek kisebb-nagyobb összegeket, hadd lássa minél több ember, mekkora drukkerek ők.

Figyelemre méltó még a Budapest beszél nevű oldal pénzszórása, ami magát civil kezdeményezésnek tartja, alig 2000 követője van, de két hét alatt már közel 5 millió forintot dobott be a Fidesz egyik aktuális slégertémájával 100%-osan egybevágó tartalmai népszerűsítésére. A mondanivaló kb. az hogy a budapesti közlekedési helyzet rosszabb mint a pokol, és ez természetesen Karácsony hibája. (Érdekes módon a héten az Origo is fizetett posztban tolta hat ilyen témájú cikkét.) Hogy ki csinálja az oldalt, és kinek a pénzéből hirdetnek ilyen nagyvonalúan, rejtély, de nem csodálkoznánk, ha ugyanazok a „névtelen konzervatív mecénások” lennének, akik a Megafont is finanszírozzák.

A héten ők költötték a legtöbbet a magyar politikai szférából:

Hirdetésre költött pénz
1.Fidesz3 100 000
2.Budapest beszél2 600 000
3.Magyarország kormánya1 300 000
4.Erősítő.hu960 000
5.Nagy István (Fidesz)520 000
6.Hollik István (Fidesz)480 000
7.Kocsis Máté (Fidesz)410 000
8.Gyurcsány Ferenc (DK)380 000
9.Márki-Zay Péter370 000
10.Európai Parlament350 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a június 16. és 22. közti időszak költéseit mutatják.)

5.Mielőtt rátérünk a hét legnépszerűbb posztjaira, mindenki tippelje meg az eddigiek alapján, hogy a top10-ben hány Orbán-poszt lesz, és hány focis tematikájú bejegyzés. Megvan? Akkor lássuk!

  1. Orbán a német meccs után a nemzeti színekre kivilágított stadionokkal gratulál a csapatnak – 132 ezer interakció
  2. Orbán fotója a francia meccs teltházas stadionjáról, „mi, magyarok” felütéssel – 86 ezer
  3. Orbán a német meccs előtt, „A becsület már rendben van. A többit meglátjuk.” – 70 ezer
  4. Orbán a német meccs előtt piros-fehér-zöld sállal hajrámagyarokozik – 40 ezer
  5. Karácsony apák napján egy régi fotót mutat, amin a gyerekével látható – 34 ezer
  6. Orbán kicsit zavarba ejtő módon a francia meccs előtt a francia himnusz soraival buzdítja a magyarokat a franciák ellen – 33 ezer
  7. Szijjártó globális fake news kampányról beszél, ami Magyarországot támadja – 29 ezer
  8. Varga Judit a német meccs után gratulál – 26 ezer
  9. Orbán szintén a német meccs után gratulál – 26 ezer
  10. Szijjártó a francia meccs előtt szelfizik Dzsudzsák Balázzsal és a gyerekeikkel

A helyes tipp tehát az volt, hogy 10/6 Orbán és 10/8 focis poszt.

Itt mindenképpen ki kell térnünk a hét (sőt, az egész eddigi év) legnépszerűbb posztjára, amiben az egyébként mindig vérprofin kommunikáló Orbán ezt írja:

„És eljöttek azok az idők, amikor a magyarok többé nem féltek.”

Ez a jelek szerint elég hatásos volt, de azért a levegőben lógva hagy pár kérdést. Például itt most kiket kell magyarok alatt érteni, úgy általában a magyarokat, vagy a pályán a magyar focistákat? Bármelyik is a megoldás: ha eljött az idő, amikor már nem félnek, akkor eddig kitől vagy mitől féltek? És mi űzte el a félelmet, a meccs eredménye, vagy a posztot illusztráló fotón a nemzeti színekre kivilágított stadionok? A díszkivilágítás nem önmagában álló gesztus volt, hanem a szivárványszín kivilágítás német ötletére született reakció – lehet hogy akkor a szivárványtól nem félnek már a magyarok? Vagy a háttérhatalmi meleglobbitól? Vagy az erősebbnek tűnő focicsapatoktól? De akkor miért nem erre utal a kép? És miért van az egész múlt időben?

6. Vajon az egyes reakciótípusok heti toplistáját is dominálni fogják a focis posztok? Mindjárt kiderül:

  • A legtöbb megosztás, legtöbb komment és legtöbb szívecskés emoji: Orbán gigabestseller posztja arról, hogy a magyarok már nem félnek
  • A legtöbb mérges és a legtöbb meglepett emoji: Szabó Tímea posztja arról, hogy Novák Katalin egy fillér személyi jövedelemadót se fizetett tavaly, mert 4,8 millió forint adócsökkentő kedvezményt kapott. („Még szerencse, hogy a kormánynak köszönhetően oda megy a családtámogatás, ahol arra a legnagyobb szükség van!”) Novák Katalin egyébként egy válaszposztban azt írta, ez félrevezetés, dehogynem fizetett adót, semmilen kedvezményt nem vett igénybe.
  • A legtöbb szomorú emoji: Orbán Jankovics Marcellt búcsúztatja
  • Legtöbb nevető emoji: Szabó Tímea Orbánt gúnyolja az „Európának ma a magunkfajta szabadságharcosokra van szüksége” nyilatkozatáért

A legtöbb nevető emojit kapott posztok toplistáján most csak egy olyan bejegyzés van az élvonalban, amit a szerzője nem viccnek szánt – úgy tűnik, a trollok is el voltak foglalva a meccsekkel. Az egy szál gúnyosan körberöhögött poszt egyébként Hollik Istváné, és valójában egy Orbán-idézet, „Európa sikerének téziseiről”, és valószínűleg azért találkozott sok kacagással, mert elég sok pénzért volt hirdetve, és az algoritmus sok olyan ember elé is bedobta, aki nagyon nem értett vele egyet. (De lehet hogy azért, mert kicsit botladozott a megfogalmazás, és a „siker tézisei” között olyanok szerepeltek, mint hogy Brüsszel átjátszotta a hatalmát Sorosnak, vagy hogy az Európai Parlament egy zsákutca.)

7. A legtöbb megosztás toplistája több váratlan meglepetést is tartogat. Miért érdemes külön listán mérni ezt? Mert a megosztás a legértékesebb reakció, aktívan terjeszti az adott politikus üzenetét, egy csomó új emberhez juttatja el, és ez mutatja a legerősebb érzelmi kötődést, azonosulást is. Így nézett ki a hét ebben a versenyben:

Megosztás
1.Hadházy Ákos22 000
2.Szabó Tímea16 000
3.Orbán Viktor15 000
4.Szijjártó Péter14 000
5.Dobrev Klára14 000
6.Karácsony Gergely12 000
7.Keresztes László Lóránt10 000
8.Mesterházy Attila9 000
9.Gyurcsány Ferenc8 000
10.Vadai Ágnes7 000

Foci Eb ide vagy oda, Hadházy újra nyert, pedig ő aztán majdnem annyira fittyet hány a focis tartalmakkal járó olcsó lájkok csábítására, mint Jakab Péter. Aki egyébként nem jutott be a top10-be se megosztások terén, és ennél jobban semmi nem mutatja, hogy mennyire félgőzzel hozta le ezt a hetet. A focis posztokkal a nagy toplistára feljutó fideszesek itt elég gyalázatosan teljesítenek, Menczer Tamás például csak 1600, Novák Katalin 1400, Szentkirályi Alexandra 1000 megosztást tudott behúzni. Ez összesen kb. egy fél Vadai Ágnest ér.

Mindez arra utal, hogy ha lecseng a fociőrület, jó eséllyel a most fociszurkolós posztokat spammelő politikusok újra elsüllyednek majd. Persze ezt megint csak összevissza kavarhatja a hamarosan kezdődő olimpia – ami egyébként elképzelhető, hogy még a mostani rekordoknál is magasabbra repíti a mezőnyünket, ha elég magyar siker, érem, drukkolnivaló, és persze arany lesz majd.

8. Facebookos videókban Orbán szokott lenni a király, de érdekes módon most, amikor egyébként eszelős nagy rekordokat dönt, videóban pont nem bizonyult annyira erősnek. Szijjártó videóit nézték a legtöbben a héten (1,77 millió videóindítás), aztán Dobrev Klára (1,02 millió), csak harmadik Orbán (780 ezer), aztán Jakab (606 ezer) és Gyurcsány (487 ezer).

A legnézettebb videók ezek voltak:

  1. Szijjártó és a „globális fake news kampány”, 286 ezer megtekintés (megosztásokkal együtt 653 ezer)
  2. Dobrev, élő bejelentkezés egy szigetszentmiklósi kampányrendezvényről, 332 ezer (összesen 383 ezer)
  3. Dobrev, egy másik rendezvény közvetítése Debrecenből, 248 ezer (összesen 284 ezer)
  4. Orbán Jankovics Marcell temetésén, 236 ezer (összesen 242 ezer)
  5. Dobrev élő videója Nagykanizsáról, egy DK-gyűlésről, 181 ezer (összesen 227 ezer)

Igen, egészen meghökkentő, hogy ennyire népszerűek a kampányrendezvények élő streamjei, ez nagyon jó tanulság lehet őszre, és főleg majd jövő tavaszra.

9. Instagramon szintén dühöng a fociláz, de Orbán és Szijjártó bődületesen magas számait nem csak ez, hanem az oldalaik ellen indult trolltámadások okozták, aminek keretében tízezrével posztolgatják az emberek a szivárványos zászlókat a bejegyzéseikhez. Szijjártó legutóbbi Insta-fotóján például van 3000 lájk, és 38 ezer szivárványos komment, mintha egy komolyabb Pride közönsége vonult volna végig rajta. Jó kérdés, hogy ebből az Instagram algoritmusa azt fogja-e levonni, hogy ez a fickó elég népszerű, tekerjük fel az elérését; vagy azt, hogy ez a fickó elég népszerű a skandináv meleg közösségekben, ezentúl fókuszáljuk oda a posztjainak a megjelenítését.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor142 000
2.Szijjártó Péter64 000
3.Varga Judit28 000
4.Gyurcsány Ferenc26 000
5.Jakab Péter21 000
6.Novák Katalin16 000
7.Szentkirályi Alexandra14 000
8.Hadházy Ákos6 000
9.Karácsony Gergely5 000
10.Fekete-Győr András4 000

10. A propagandaoldalak világát szintén a foci uralta:

  • a kormánytámogatók az ünneplés mellé azt az üzenetet sulykolták, hogy mindez a Fidesz érdeme, és ugye hogy megérte annyi pénzt a fociba, az akadémiákba meg a stadionokba önteni
  • a kormányellenesek a csapat hősies szereplésével kicsit csapdahelyzetbe kerültek, de aztán kivágták magukat, a fő üzenet az lett, hogy Orbán a szivárványos botrány miatt „nem mer elmenni a meccsre, mert fél hogy kifütyülik”, illetve a drukkerek közül a legsuttyóbb, buzizó, huhogó, lehetőség szerint minél inkább náci M. Richárd-klónhadseregnek kinéző réteget kiszúrva általánosítani, hogy na ilyenek ezek a fideszesek

Jövő héten pedig kíváncsian várjuk, hogy a magyar csapat kiesésével marad-e még kraft a focis tematikában, vagy visszatérünk a klasszikus közéleti-politikai közbeszéd terepére és botrányaihoz – na és hogy ez mennyire fogja átrendezni a toplistát.

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a sorozat első 21 hetének eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!