Péntek éjfélig meghosszabbították a hőségriadót, hétvégére hidegfront hozhat enyhülést

2021. június 25. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Még marad a kánikula, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót, este 8 óráig a vörös kód is érvényben van. Az északnyugat felől érkező hidegfront szombatra hozhat országos enyhülést – írja az MTI.

Az idei első hőhullámban Müller Cecília először múlt szombattól kedd éjfélig rendelte el a hőségriasztást, ez a másodfokú intézkedés. Kedd 0 órától viszont hőségriadót rendelt el, ami a legmagasabb, harmadfokú intézkedés. Ez eredetileg csütörtök éjfélig lett volna érvényben, de ezt egy nappal, péntek éjfélig meghosszabbította.

A hőségriadó elrendelésének feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani és 11 és 15 óra között nem szabad a tűző napon tartózkodni. Javasolták, hogy a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel és napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek arra is, hogy senki ne hagyja gyermekét és állatait a tűző napon parkoló autóban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken 20 óráig meghosszabbította a hétfőn országosan életbe lépett vörös kódot. Az intézkedés célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a rendkívüli helyzetre, a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat, függetlenül attól, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

A napokban több melegrekord is megdőlt Magyarországon. A kánikula csütörtöki tetőzésekor az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte:

méréseik kezdete, 1901 óta nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban. A Bács-Kiskun megyei Fülöpházán csütörtökön 40 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre másodfokú figyelmeztetést adott ki hat megyére, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A nappali csúcsértékek várhatóan 28 és 37 fok között alakulnak. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön extrém, az ország többi régiójában nagyon erős szintet érhet el az UV-B-sugárzás.

Pénteken ugyanakkor zivatarokkal hidegfront érkezik. Emiatt országszerte zivatarokra, több megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Szombaton a Dunántúl és a Dél-Alföld nagy részén gyengébb, másutt erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szórványosan valószínű csapadék, délelőtt bárhol előfordulhat, a nap második felében inkább az ország északkeleti felén lehet zápor, zivatar. Ezek estétől csaknem mindenütt megszűnnek. Az északnyugati, északi szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hajnali 14, 21 fokról délutánra 25 és 31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!