37,8 fok: megdőlt az országos napi melegrekord

2021. június 23. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt szerda délután. Az új országos rekord 37,8 Celsius-fok, tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.

  • Mostanáig a június 23-ai budapesti melegrekord 36,1 fok volt, amelyet 2002-ben mértek. Ennél fél fokkal melegebb volt szerdán Újpesten, ahol 36,6 fokot regisztráltak.
  • Az eddigi országos csúcs 37,7 fok volt, amelyet szintén 2002-ben rögzítettek Sopronban. Az előzetes adatok szerint a Békés megyei Dombegyházán és a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban is melegebb volt ennél 0,1 fokkal, így az új országos napi melegrekord 37,8 fok.

A meteorológiai szolgálat korábban azt is jelezte, hogy szerdára virradó éjszaka a fővárosban már megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet napi rekordja is, miután Budapest-Lágymányos állomáson hajnalra csupán 23,8 fokig hűlt a levegő hőmérséklete.

Szerda éjszaka sem várható jelentős felfrissülés, 17-23 fok lesz. Csütörtökön lesz az év eddigi legmelegebb napja, 33-39 fok várható. Várhatóan akkor tetőzik a hőség, pénteken az északnyugati, szombaton már a keleti tájakra is elér a valamivel hűvösebb levegő.

A nyári áramfogyasztási rekord is megdőlt kedden

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása kedden, a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett, írta a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. Az eddigi rekord 6633 megawatt volt, ezt 2019. június 27-én 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett regisztrálták.

A nyári csúcsfogyasztás mögött a klimatizálás terjedése áll, a mostani rekord is az esti órákban született, amikor a bevásárlóközpontok, irodaházak mellett a háztartási klímaberendezések is működtek.

Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja idén február 12-én volt: 17 óra 45 perc és 18 óra között az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot az előző nap kezdődött markáns lehűlés miatt, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!