Egy fokkal megdőlt az éjszakai melegrekord, csúcson a nyári áramfogyasztás is

2021. június 23. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mostanihoz hasonló extrém meleg (vagy a mostanihoz nagyon nem hasonló extrém hideg) időszakok esetében szinte mindig akad olyan korábbi hőmérsékleti rekord, ami megdől, annyiféle rekordot könyveltek el a meteorológusok napról napra az elmúlt bő száz évben, amióta akkurátusan jegyzik fel, hogy milyen az idő széles e hazában.

Idén június 23-ára virradóra az úgynevezett június 23-ára vonatkozó legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja dőlt meg, ami azt jelenti praktikusan fogalmazva, hogy éjjel is rohadt meleg volt.

A rekordmeleget Budapest Lágymányos mérőállomáson mérték, 23,8 Celsius-foknál alacsonyabbra nem kúszott itt ezen a napon a képletes higanyszál mutatója – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat híréből. A korábbi rekordot erre a napra egyébként ugyanez a mérőállomás tartotta, és kicsivel több mint egy fokkal volt alacsonyabb, a régi csúcs 22,3 volt.

Rekordmeleg éjszaka Budapesten 2021. június 23-án – Fotó: OMSZ
Rekordmeleg éjszaka Budapesten 2021. június 23-án – Fotó: OMSZ

A maximum hőmérséklet tekintetében nem valószínű, hogy sikerül elérni a 2002-es soproni csúcsot, amikor 37,7-et mértek, de a pontos adatok csak holnap lesznek meg. Az már most látszik, hogy az ország déli, de főleg dél-keleti tájain azért karcolgatjuk a mai napon a közel húszéves rekordot.

Ha valakinek egyébként nagyon melege van, akkor egyrészt ajánljuk ezt a cikkünket, néhány praktikus tanáccsal, másrészt azt, hogy gondoljon Putnokra és 1949-re, amikor a városban ugyanezen a napon mindössze három fokot mértek.

A nyári áramfogyasztási rekord is megdőlt kedden

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása kedden, a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett, írta a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. Az eddigi rekord 6633 megawatt volt, ezt 2019-ben június 27-én 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett regisztrálták.

A nyári csúcsfogyasztás mögött a klimatizálás terjedése áll, a mostani rekord is az esti órákban született, amikor a bevásárlóközpontok, irodaházak mellett, a háztartási klímaberendezések is működtek.

Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja idén február 12-én volt: 17 óra 45 perc és 18 óra között az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot az előző nap kezdődött markáns lehűlés miatt, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!