A Kúria elnöke szerint alkotmányos puccs megtervezése folyik

2021. június 25. – 23:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alaptörvény elleni támadások veszélyeire figyelmeztetett és az alkotmány védelmére hívott fel Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (AB) és Varga Zs. András, a Kúria elnöke az Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben című konferencia megnyitóján, pénteken.

Az MTI szerint Varga Zs. András arról beszélt, hogy „alkotmányos puccs megtervezése folyik”, az alaptörvény „megtörése” pedig a szuverén magyar állam megtörését jelentené. Az alaptörvényt védelmezni kell a támadásokkal szemben. A jogállam, a hatalommegosztás érték, de ha „bűnöző szervezetek” kezébe kerül, az államnak és a jognak fel kell lépnie ellene.

Sulyok Tamás kiemelte: a társadalmi béke és közrend alapja az alkotmány, az ellene indított támadások a társadalmi rendet, a polgárok életét, testi épségét és vagyonbiztonságát fenyegetik. Az ilyen jelenségek a demokratikus párbeszéd keretein kívül vannak és az AB csak zéró toleranciát alkalmazhat velük szemben.

Arról már a Telexen is többször írtunk, hogy sokan döbbenten fogadták a bírói karban, hogy tárgyalóteremben sosem ítélkező, egykori ügyészségi vezetőből csinálna Kúria-elnököt a politikai hatalom. Varga Zs. András volt alkotmánybíró Polt Péter helyetteseként, sőt jobbkezeként vált ismertté, miután azonban tavaly év végén a Fidesz–KDNP a Kúria elnökévé választotta, a legfelsőbb bírói fórum átalakításába kezdett, március végén például váratlanul 8 bírói álláshelyet is meghirdettek a Kúrián.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!