Závecz: Az ellenzéki összefogás népszerűsége nem nőtt, de erősebb a Fidesznél

2021. június 24. – 18:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Jobbik tavaly december óta tartó folyamatos emelkedése megállt, most május és június között egy hajszállal, 1 százalékponttal kevesebb támogatója lett. A Demokratikus Koalíció viszont éppen ennyivel emelkedett, így most mindkét párt a választókorú népesség 12-12 százalékára számíthat. A pártok rangsorában továbbra is a Fidesz az első, a múlt havival megegyező, 34 százalékos támogatottsággal a Závecz Research legfrissebb közvéleménykutatása szerint.

A DK-n és Jobbikon kívül a többi ellenzéki párt táborának mérete nem módosult az elmúlt egy hónapban: az MSZP és a Momentum 6-6 százalékos, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll. A Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk is úgy áll, mint májusban – 1-1 százalékon. A pártnélküliek aránya 24 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz a legerősebb, 46 százalékkal. A második helyen a DK áll 17 százalékkal, s szorosan követi a Jobbik 16 százalékkal. Az MSZP-nek és a Momentumnak 7-7 százaléka van ebben a körben, az LMP-nek és a Párbeszédnek
2-2 százaléka. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt itt is azonos támogatottságot ért el, az aktív szavazók 1-1 százaléka támogatja – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet június közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Tavaly december óta készülnek közvélemény-kutatások a listák támogatottságától. Azóta lényegében változatlanok az erőviszonyok, összefoglalva: szoros verseny van a hat együttműködő ellenzéki párt és a Fidesz–KDNP listái között, az előbbi szűkös előnyével. Ebben a hónapban az ellenzéki lista támogatottsága 39, a kormánypártoké 37 százalék. Ugyanez a fej fej melletti verseny érzékelhető a biztos választók körében is, az ellenzék 50, a Fidesz–KDNP listája 47 százalékot kapott.

Összességében ugyan szoros a verseny, de nagyon eltérő beágyazottsága van a két politikai erőnek a társadalom különböző csoportjaiban, csak a középkorúak és az érettségizettek körében állnak egyformán. Előnye van a kormányoldalnak az ellenzékkel szemben az idősek körében (42%-35%), az alapfokú végzettségűek csoportjában (40%-35%), a megyeszékhelyek összevont kategóriájában (40%-32%) és a falvakban (41%-29%). Az ellenzéki lista egyértelműen megelőzi a Fidesz–KDNP-t a fiatalok körében (39%-31%), a szakmunkás végzettségűeknél és a diplomásoknál (45%-33%; 44%-37%), a kis-közepes városokban (45%-35%) s még inkább Budapesten (52%-29%).

Az adatfelvétel ideje: 2021. június 8-16. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Mint arról beszámoltunk, a kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP előnye 4 százalékpont az ellenzéki pártokkal szemben a teljes felnőtt lakosságot nézve: ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, 40 százalék szavazna a kormánypártokra és 36 százalék az ellenzékre.

A Medián szerint pedig korábbi visszaesése óta áprilisról júniusra 2 százalékponttal növelte előnyét a Fidesz-KDNP az ellenzéki közös listával szemben, de a kettő közti különbség kisebb, mint februárban, és mindkettő támogatottsága stabilizálódni látszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!