Nem mond le a tankerület a Damjanich utcai épületről, mert szerintük csak Erzsébetváros „pártpolitikai csatározása” az egész

2021. június 23. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nem állt el a Belső-Pesti Tankerületi Központ a Damjanich utcai épület bérleti jogára vonatkozó szerződéskötési szándékától, írja az MTI a tankerületi központ közlése alapján.

A tankerület a jogvitákkal kapcsolatban várja a válaszokat és módosításokat a VII. kerületi önkormányzattól. A tankerület közleményében azt írta, „sajnálattal értesültek arról, hogy a VII. kerület polgármestere a Molnár Antal Zeneiskola, Zenei Alapfokú Művészeti Iskolának szánt, és kifejezetten számára felújított Damjanich utcai ingatlannal kapcsolatos vitatott kérdések megtárgyalásától és helyette valótlan állításokkal támadja a fenntartót a sajtóban”.

A tankerület azzal érvelt, hogy nyílt pályázat útján nyerték el az ingatlan bérleti jogát, illetve szerintük az önkormányzat által küldött bérleti szerződés alaki és tartalmi hibákat, a kiírással ellentmondó korlátozásokat tartalmazott. A tankerületi központ fontosnak tartja, hogy vonják be a tárgyalásokba az épület másik tulajdonosát is, „akit a polgármester kifelejtett”.

Az erzsébetvárosi önkormányzat korábban azt írta, hogy mivel sem a több tízmillió forintos tartozását, sem a jövőre vonatkozó bérleti díjat nem akarta kifizetni a Belső-Pesti Tankerületi Központ, így a Molnár Antal Zeneiskola nem költözhet vissza a felújított Damjanich utcai épületbe.

A Damjanich utca 4. alá költözött volna be a Színház és Filmművészeti Egyetemet elhagyó tanulók és oktatók szervezete, a Freeszfe Egyesület, az erre vonatkozó bérleti jogot még februárban nyerték meg a VII. kerületi önkormányzattól. Azonban amikor kiderült, hogy az épületet eredetileg a város több pontján működő Molnár Antal Zeneiskolának szánták volna, az ügy körül kormánypárti hátszéllel politikai balhé alakult ki. Bajkai István országgyűlési képviselő „brutális balliberális erőszaknak” nevezte, hogy az SZFE-ről távozók egyesülete megkapta a Damjanich utca épületet.

A tankerület erre mostani nyilatkozatában rátromfolva azt is leszögezte, hogy sajnálatosnak tartják, hogy politikai kampány, az ellenzéki vezetésű önkormányzat polgármesterének „pártpolitikai csatározása” lett belőle.

Az ügy miatt a Freeszfe-sek lemondtak az épület bérleti jogáról, amit egy új pályázat keretében már a zeneiskola fenntartója, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyert meg. Bár az önkormányzat szerint az eredményhirdetés után „mindent megtettek” annak érdekében, hogy aláírják a bérleti szerződést, és a zeneiskola beköltözhessen az épületbe, a tankerületi központ nem írta alá a pályázatukban vállalt feltételekkel a szerződést.

A tankerületnek ugyanis több tízmillió forintos tartozása van a VII. kerület felé, amelyre részletfizetési kedvezményt is engedélyezett az önkormányzat – azonban egy június 17-i levél szerint a tankerület egyáltalán nem kíván bérleti díjat fizetni. Az önkormányzat szerint egy olyan törvényre hivatkozik a Belső-Pesti Tankerületi Központ, ami rájuk, és erre az ingatlanra egyáltalán nem vonatkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!