Nem akar fizetni a tankerület, elbukta a zeneiskola az épületet, amiről lemondott a Freeszfe

2021. június 21. – 15:59

Nem akar fizetni a tankerület, elbukta a zeneiskola az épületet, amiről lemondott a Freeszfe
A Damjanich utcai épület, még a Freeszfe Egyesület emblémájával – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sem a több tízmillió forintos tartozását, sem a jövőre vonatkozó bérleti díjat nem akarta kifizetni a Belső-Pesti Tankerületi Központ, így a Molnár Antal Zeneiskola nem költözhet vissza a felújított Damjanich utcai épületbe, írja közleményében az erzsébetvárosi önkormányzat.

A Damjanich utca 4. alá költözött volna be a Színház és Filmművészeti Egyetemet elhagyó tanulók és oktatók szervezete, a Freeszfe Egyesület, az erre vonatkozó bérleti jogot még februárban nyerték meg a VII. kerületi önkormányzattól. Azonban amikor kiderült, hogy az épületet eredetileg a város több pontján működő Molnár Antal Zeneiskolának szánták volna, az ügy körül kormánypárti hátszéllel politikai balhé alakult ki. Bajkai István országgyűlési képviselő „brutális balliberális erőszaknak” nevezte, hogy az SZFE-ről távozók egyesülete megkapta a Damjanich utca épületet.

Az ügy miatt a Freeszfe-sek lemondtak az épület bérleti jogáról, amit egy új pályázat keretében már a zeneiskola fenntartója, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyert meg. Bár az önkormányzat szerint az eredményhirdetés után „mindent megtettek” annak érdekében, hogy aláírják a bérleti szerződést, és a zeneiskola beköltözhessen az épületbe, a tankerületi központ nem írta alá a pályázatukban vállalt feltételekkel a szerződést.

A tankerületnek ugyanis több tízmillió forintos tartozása van a VII. kerület felé, amelyre részletfizetési kedvezményt is engedélyezett az önkormányzat – azonban egy június 17-i levél szerint a tankerület egyáltalán nem kíván bérleti díjat fizetni. Az önkormányzat szerint egy olyan törvényre hivatkozik a Belső-Pesti Tankerületi Központ, ami rájuk, és erre az ingatlanra egyáltalán nem vonatkozik.

„A Tankerület ezzel a lépésével megakadályozta, hogy a Molnár Antal Zeneiskola beköltözhessen az épületbe, hiszen pályázatával félrevezette az Önkormányzatot. Az Önkormányzat sajnálja és elítéli a Tankerületi Központ felelőtlen és átgondolatlan döntését, amelyet a bérleti szerződéstől való visszalépésnek tekint”

– írja közleményében a VII. kerület, szerintük ugyanis a lépéssel a tankerületi központ „semmibe veszi az erzsébetvárosi gyerekek érdekeit”. Az önkormányzat már fel is vette a kapcsolatot a pályázat második helyezettjével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!