23 rendőr cselezte ki a felmondási tilalmat azzal, hogy belépett egy pártba

2021. június 22. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

23-an léptek ki idén a rendőrségtől azért, mert beléptek valamelyik politikai pártba – derült ki Bencsik János független országgyűlési képviselő adatigényléséből. Ezzel szemben tavaly nem volt példa hasonlóra. A rendőrség megyékre lebontva is megadta, hányan hagyták el az állományt: Készenléti Rendőrség 11 fő, Budapesti Rendőr-főkapitányság 2 fő, Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 3 fő, Heves Megyei Rendőr-főkapitányság 1 fő, Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 2 fő, Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 1 fő, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság 1 fő, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 2 fő.

Korábban a Szabad Európa írt arról, hogy a helyzetükkel elégedetlen rendőrök így próbálják kicselezni, hogy a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt nem mondhatnak fel – a szabályozás az egészségügyi dolgozókra is vonatkozik többek között. A lap parlamenti pártokat is megkérdezett, hogy találkoztak-e a jelenséggel, vannak-e új tagjaik között olyanok, akik korábban rendőrként szolgáltak, de egyik párttól sem kaptak konkrét információt erre nézve.

A felmondási tilalmat június 15-én oldották fel, a veszélyhelyzet azonban még marad, mert azt a kormánypárti többség meghosszabbította őszig.

Májusban írtunk arról hogy a Belügyminisztériumban működő szakszervezetek közös felmérése szerint a belügyi dolgozók (ide tartoznak a rendőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtási alkalmazottak) 70 százaléka gondolkodik pályaelhagyáson, 75 százalék pedig úgy látja, hogy nem ellentételezik a fokozott igénybevételt. A Független Rendőr Szakszervezet szerint csökkent a rendőrszakma presztízse, egyre többen szeretnének leszerelni, de a veszélyhelyzet kihirdetése után ez tilos volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!