Egy 100 kilós szovjet légibombát hatástalanítottak a Lánchídnál

2021. június 20. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy száz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak és egy másik légibombamaradványt is találtak a honvédségi tűzszerészek a Dunában, a Lánchíd közelében vasárnap délelőtt.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek azt mondta, hogy először kiemelték a a 100 kilogrammos szovjet légibombát, majd az eszköz éles orrgyújtó szerkezetének eltávolításával hatástalanították a bombát.

A helyszín átvizsgálásakor előkerült még egy 250 kilogrammos szovjet légibomba maradványa is, de ez nem tartalmazott gyújtószerkezetet.

Egy második világháborús, szovjet gyártmányú robbanótest a honvédség tűzszerészeinek hajóján a LánchídnálFotó: Lakatos Péter/MTI
Egy második világháborús, szovjet gyártmányú robbanótest a honvédség tűzszerészeinek hajóján a LánchídnálFotó: Lakatos Péter/MTI

A tűzszerészek mindkét bombát vízi úton szállítják el a helyszínről, majd a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik későbbi megsemmisítésre.

A munkálatok idejére korábban mintegy 300 méter sugarú körben elrendelt – több forgalmas útszakaszt, a közösségi közlekedést is érintő – kiürítést és lezárást feloldották – tájékoztatott a kommunikációs tiszt.

Szerda hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat és környezetét a gyalogos és a közúti forgalom elől várhatóan másfél évre. A Lánchíd rekonstrukciója során újjáépítik a közúti pályalemezt és a járdákat, javítják az acélszerkezeteket, felújítják a műemléki korlátokat, átépítik a hídfők lépcsőit, új közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, kiváltják a hídon lévő közműveket. Emellett restaurálják a kőoroszlánokat és visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket.

Hogy miért van egyébként szükség a Lánchíd felújítására, azt itt mutattuk be, amikor a lezárások előtt bejutottunk a híd alatti rozsdazónába, ahol végigkúsztunk-másztunk a híd alatti tartószerkezeten, és nekiálltunk puszta kézzel lebontani a szétrozsdásodott darabokat:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!