Utólag, bejelentés alapján vizsgálják majd, hogy egy adott műsor megfelelt-e a melegellenes törvénynek

2021. június 19. – 22:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Híradó megpróbált utánajárni, hogyan fogják ellenőrizni, a levetített műsorok megfelelnek-e a kedden elfogadott melegellenes törvénynek, ami szerint a homoszexualitást propagáló műsorokat csak este 11 után lehetne adásba adni.

Orbán Balázs államtitkár szerdán arra a kérdésre, hogy mi alapján döntenek majd azt mondta,

„Az ezzel kapcsolatos hatósági eljárások nem ránk tartoznak, ez nem a kormány dolga eldönteni, hanem innentől kezdve azoknak, akik a médiatartalom-besorolással foglalkoznak.”

Azt mondta, abban bízik,

„mindenki felkészült, érti a jogszabály célját, érti a jogalkotó szándékát, és ennek megfelelően tudja az ezzel kapcsolatos hatósági döntéseket meghozni.”

A Media1 próbált utánajárni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH), hogy a Jóbarátok című sorozattal mi a helyzet, de konkrét választ nem kaptak, csak annyit, hogy

kizárólag egyedi hatósági ügyben vizsgálódnak, más esetben nem jogosultak jogszabályokat értelmezni.

Vagyis, ha utólag kapnak egy bejelentést, hogy a műsor nem felelt meg az új jogszabálynak, azt kivizsgálják majd.

A Jóbarátok Orbán Balázs szerint nem tartozik majd abba a kategóriába, amit ne lehetne este 11 előtt sugározni, Kósa Lajos fideszes képviselő pedig csak annyit mondott:

„Tudom, mi a Jóbarátok, soha még egy másodpercet nem láttam belőle. Jennifer Aniston, meg nem tudom kicsoda, de semmit nem nézek, ami három résznél többől áll, mert szerintem, aki három részben nem tudja elmondani, amit akar, az már nem tudja, hogy mit akar mondani.”

Kedden 157 igen és 1 nem szavazattal a parlament kormánypárti többsége és a Jobbik képviselői megszavazták a különféle módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetet.

A melegellenes törvény megtiltaná például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, illetve az ilyet tartalmazó reklámokat is. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban. A javaslat bírálói szerint a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítésének tiltása és a pedofíliával összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket, továbbá lelki sérüléseket okozhat a kamaszok körében, ha a másság létezéséről és elfogadásáról nem lehet nyíltan beszélni az iskolai felvilágosításon. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQ-embereket hogyan érintik. Az újonnan elfogadott törvényt jelenleg az Európai Bizottság vizsgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!