Berobbant a nyár, itt az első hőhullám

2021. június 18. – 06:18

frissítve

Berobbant a nyár, itt az első hőhullám
Várható időjárás péntek délután Forrás: Met.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Elérkezett a nyár első igazi hőhulláma, a következő napokban 31-35 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók – derült ki a Met.hu pénteki előrejelzéséből. Ennek megfelelően túlnyomóan napos lesz az idő kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem valószínű, bár

az Országos Meterorológiai Szolgálat megemlítette, hogy „a délutáni, késő délutáni órákban a keleti határszélen megdörrenhet az ég”.

Csak kevés helyen élénkülhet meg a keleties szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

A 35 fok közeli csúcshőmérsékletek miatt szombattól keddig hőségriasztás lesz Magyarországon. A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt, áll a A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája pedig már elérhető a Katasztrófavédelem honlapján.

Rekord nem lesz, de a nyarak ettől még hosszabbak

Rekordot azonban nem hoz a nyári meleg, egy nem dől meg a 103 éves túrkevei rekord, amikor 39,2 fokot mértek. A hidegrekrod végképp nincs veszélyben, Zabaron 1,1 fok volt 2000-ben.

Ha rekord nem is lesz, az bizonyos, hogy a nyár mérhetően hosszabb lett az elmúlt évtizedekhez képest a '10-es évektől kezdve:

Hőmérsékleti szempontból a nyár akkor kezdődik, ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 17,71 °C-ot, a végét pedig az első ennél hűvösebb nap határozta meg. Hazánkban a 70-es és a 80-as években ez az évszak még átlagosan június 21-től augusztus 20-ig tartott, azóta azonban nagyjából 50 nappal hosszabb lett:

2011–2019 átlagát tekintve már május 29-től egészen szeptember 17-ig tartott a legmelegebb évszak Magyarországon.

A nyár meghosszabbodása egyébként az egész északi féltekén megfigyelhető tendencia az elmúlt ötven évben a globális felmelegedés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!