Új Kúria-elnök: érdemi választ nem, csak kioktatást kapott Szijjártó Pétertől az ENSZ illetékese

2021. június 16. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Nyilvános közleményben tette szóvá Varga Zs. András Kúriai-elnökké történő megválasztását Diego García-Sayán, az ENSZ bírák és ügyvédek függetlenségével foglalkozó különleges előadója. A világszervezet szakértője szerint ez a lépés „a bíróságok függetlenségével szembeni támadásként értékelhető, és a hatalmi ágak szétválasztásának elvébe ütköző kísérlet”.

García-Sayán – aki maga is bíró volt – az Országos Bírói Tanács (OBT) által megfogalmazott aggályokat idézve felhívta a figyelmet arra, hogy Varga Zs. András a megválasztását megelőzően nem dolgozott bíróként, és nem szerzett tárgyalótermi tapasztalatot – írja honlapján a Magyar Helsinki Bizottság.

Aggályai miatt az ENSZ különleges előadója hatvannapos határidővel felszólította a magyar kormányt, hogy tisztázza a Kúria elnökének megválasztását lehetővé tevő jogszabály-módosítások mögött meghúzódó indokokat, valamint azt, hogy azok hogyan egyeztethetőek össze a bíróságok függetlenségével és a hatalmi ágak szétválasztásának elvével. A kinevezéssel és az azt megelőző jogszabályváltozásokkal kapcsolatban azt is megjegyezte: „Összességében úgy tűnik, hogy ezeknek az intézkedéseknek a legfőbb hatása – ha nem a legfőbb célja – a bírói függetlenség alkotmányosan védett elvének korlátozása”.

A magyar kormány nevében Szijjártó Péter külügyminiszter küldött válaszlevelet, ebben azonban egyetlen konkrét kérdésre sem adott választ, cáfolt viszont olyat is, amit García-Sayán nem is állított.

A Helsinki bejegyzése szerint a magyar külügyminiszter nem indokolta meg sem a Kúria elnökének megválasztását megelőző jogszabály-módosítások szükségességét, sem azt, hogy miért hagyták figyelmen kívül az Országos Bírói Tanács véleményét. A pdf-ben angolul itt elolvasható levél egyfelől valótlannak minősítette az ENSZ-illetékes megkeresésében foglaltakat, köztük a jelenleg is hatályos jogszabályokra vonatkozó állításokat. Ezután így folytatódik:

„A magyar kormánynak egyetlen bíró politikai preferenciájával kapcsolatban sincs információja. Önnek hogyan lehet erre vonatkozó információja, milyen forrásból? Ez elképesztő, és komoly aggályokat vet fel az Ön rendkívül fontos különleges előadói tisztségével és jogkörével kapcsolatban.” Ami azért figyelemreméltó, mert García-Sayán közleményében semmiféle politikai preferenciával kapcsolatos utalás nem szerepelt.

Arról már a Telexen is többször írtunk, hogy sokan döbbenten fogadták a bírói karban, hogy tárgyalóteremben sosem ítélkező, egykori ügyészségi vezetőből csinálna Kúria-elnököt a politikai hatalom. Varga Zs. András volt alkotmánybíró Polt Péter helyetteseként, sőt jobbkezeként vált ismertté, miután azonban tavaly év végén a Fidesz–KDNP a Kúria elnökévé választotta, a legfelsőbb bírói fórum átalakításába kezdett, március végén például váratlanul 8 bírói álláshelyet is meghirdettek a Kúrián.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!