Megvadult állatvédők kerültek bíróságra garázdaság és zaklatás miatt

2021. június 16. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Csoportosan elkövetett garázdaság miatt ítéltek el állatvédőket a Veszprémi Járásbíróságon – olvasható a Veszprém Megyei Főügyészség szerdán kiadott közleményében. Az állatvédők egy Veszprémi közeli faluban vélelmezett állatkínzás ellen léptek fel, állatkínzás azonban valójában nem történt, amit az állatvédők műveltek, azzal viszont törvényt sértettek.

Az ügyészségi közlemény szerint az eset még 2020 augusztusában kezdődött, amikor egy férfi feljelentette szomszédját az állatvédőknél, hogy a komondor kutyáját bántalmazza. A férfi erről videót is készített, amit egy állatvédő egyesület képviselője, egy 34 éves nő feltöltött a netre, majd szeptember 3-án rendőri intézkedést is kért. A rendőrök semmiféle intézkedést nem tartottak szükségesnek, és elmentek a helyszínről, miközben a nő megfenyegette az állattartó férfit, miszerint „szerencséje, hogy a rendőrök itt vannak, különben elásta volna”.

A videó alapján azonban akció szerveződött a kutya megmentésére, szeptember 23-án éjjel Budapestről egy tízfős csapat indult a településre, ahová éjjel egy óra körül érkeztek meg. A videót megosztó nő egy munkatársával szintén a helyszínre érkezett.

Az ügyészség közleménye szerint „a csoport tagjai az éjjeli időponttal mit sem törődve, a gazda kapuja előtt hangoskodni kezdtek, a zajra kisiető férfit trágár módon szidalmazták, miközben az ingatlan vaskapuját döngették, rugdosták. Az akció alatt a férfi két kiskorú gyermeke is a házban aludt, a nagy zajra pedig a szomszédok is felébredtek.” A mentőakció látszólag sikeres volt: a rugdosástól a kapu kinyílt, a kutya kijutott az utcára, ahol befogták, betették az egyesület képviselőjének autójába és elhajtottak vele.

Az éjszakai akció résztvevőit garázdasággal, az állatvédő egyesület képviselőjét a garázdaság mellett zaklatással is vádolták. A Veszprémi Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően 2-2 évre próbára bocsátotta a vádlottakat, két vádlottal szemben pedig 150-150 000 forint pénzbüntetést szabott ki. A bíróság végzése még nem jogerős.

A kutyatulajdonossal szemben külön büntetőeljárás indult állatkínzás miatt, de azt bűncselekmény hiányában megszüntették, mivel „a kutyát ért bántalmazás nem volt olyan jellegű, hogy az a bűncselekmény törvényi tényállásában foglaltakat megvalósította volna” – magyarázta az ügyészség.

Állatvédők és állattartók – szintén egy kutyatulajdonos – hasonló konfliktusáról nemrég a Telex is beszámolt. Abban a piliscsabai esetben egy megbetegedett, csonttá soványodott kutyát akartak elvinni állatvédők, de a tulajdonos nem adta oda nekik. A tényleg szörnyen kinéző kutya nem sokkal később eltűnt, majd feltűnt az állatvédők közösségi oldalán, ahol rengeteg reakciót váltott ki a fotója. A kutya az állatvédőknél egy hónappal később kimúlt, az ügyben állatlopás és állatkínzás miatt is indult eljárás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!