Miért halt meg Abu, a csonttá soványodott piliscsabai kutya?

Legfontosabb

2021. június 7. – 20:21

frissítve

Miért halt meg Abu, a csonttá soványodott piliscsabai kutya?
A kennel, ahonnan Abu eltűnt – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Volt egyszer egy piliscsabai kutya, Abu. Az év elején megbetegedett, csonttá soványodott, ezért állatvédők jelentek meg a gazdájánál, hogy elviszik. A tulajdonos nem adta. Két nap múlva eltűnt a kutya, majd feltűnt az állatvédők közösségi oldalán, ahol a tényleg szörnyen kinéző eb gyorsan lájkkombájn sztárrá vált. A tulajdonos egy hónapig próbálta rendőrség, majd magánnyomozók segítségével visszaszerezni, hiába. Abu egy hónap után kimúlt az állatvédőknél. Az ügyben jelenleg két nyomozás folyik: egy állatlopás, egy pedig állatkínzás miatt.

„Március 15-én megjelent egy rendőr a kapunál, hogy állatvédők vannak itt, meg akarják nézni a kutyát”

− emlékszik vissza József, hogy kezdődött a történet. Beengedte a rendőrt meg a vele érkezett két állatvédőt, akik közül az egyik rögtön közölte a megdöbbent tulajdonossal, hogy állatkínzás történik, éheztetik a kutyát, és adják át neki Abut, mert nem jó helyen van. Természetesen nem adták oda, az állatvédők elmentek a rendőrökkel, majd Abu két napra rá eltűnt a lezárt kennelből, mondta József.

Az állatvédő Wegera György máshogy emlékszik a történtekre, ahogy közösségi oldalán egy érzelmileg felfokozott posztban olvasni lehet:

„Mi, akár a mesében a Mézga család, egy ütött-kopott tragaccsal érkeztünk, amit a helyszínre érkező, kocsijából dölyfösen kihajolgató gazda azonnal észrevett, ennek megfelelően is bánt velünk, a kispénzű állatvédőkkel. Ott volt a szemeiben minden: a jól menő vállalkozó arroganciája, a mit akartok, ti senkik, komolyan gondoltátok, hogy ti egy kutya miatt megzavarjátok az életem? Ahogy egymásra néztek rendőr és a gazda, tudtuk, Abu maradni és szenvedni fog tovább.”

Kerestük természetesen az állatvédő Wegera Györgyöt is, hogy az ő szemszögéből is megismerjük a történetet, de közölte, hogy feljelentésük alapján állatkínzás miatt nyomozás folyik, ezért az ügy lezártáig nem szeretne nyilatkozni. Így kénytelenek vagyunk közösségi oldala alapján rekonstruálni, mit tapasztalt. A 283 000 követővel rendelkező oldal jellegzetes, erősen az érzelmekre apelláló bejegyzéseiből kiderül, hogy Wegera egy egészen kis részére koncentrál az állatoknak: a súlyosan sérült, beteg kutyákra. Ez egyfelől tiszteletre méltó, másfelől azonban a profi tálalással üzletileg rendkívül sikeres: 2019-ben 86 millió forint adományt és támogatást sikerült összegyűjteniük.

Mint azt a helyszínen tapasztaljuk, az építési telek, ahol Abut a kölykével, Baluval egy kennelben tartották tavaly augusztus óta, Piliscsaba szélén fekszik. (A kennel egy betonvassal lekerített, 50-60 négyzetméteres, füves terület, kutyaházzal, tárolóépülettel.) Józsefék most kezdenek el építkezni a telken, hogy átköltözzenek jelenlegi pilisvörösvári otthonukból, ahová egyébként 10 évvel ezelőtt fogadták be a kislány beagle-keverék kiskutyát, Abut.

Azért hoztuk ki őket augusztusban, mert itt jobban elférnek, mondja Mónika, József párja. Minden nap kijöttek, és kijönnek azóta is, hogy enni adjanak a kutyáknak. Az utóbbi időkben már csak Balunak, Abu kölykének.

Mónika emlékei szerint februárban betegedett meg Abu. Felpuffadt, nem akart enni. Ezért előre lefoglalt időpontra vitték volna a pilisvörösvári állatorvoshoz, csakhogy időközben covidosak lettek. Mire rendbe jöttek, a vörösvári állatorvos lett covidos. Végül a piliscsabai állatorvoshoz kaptak időpontot, március 16-ra. Ez egy nappal az állatvédők látogatása után volt, ekkor állapította meg az orvos Abunál a szívbetegség gyanúját, amire gyógyszereket, többek között vízhajtót írt fel. Következő nap éjszaka tűnt el Abu úgy, hogy a kennel ajtaja riglivel be volt csukva, a másik kutya pedig ott maradt.

Abu kölyke, az ott maradt Balu a kennel hátsó részén – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Abu kölyke, az ott maradt Balu a kennel hátsó részén – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Itt a kutya, hol a kutya

Innentől a történet szinte krimifilmbe illő fogócskával folytatódik. Józsefék minden fórumon elkezdik keresni a kutyát, Wegera pedig egy március 19-i bejegyzésben jelenti be, hogy Abu nála van. Mint írja, a kutyát nem lopta: újabb bejelentést kaptak, hogy „a kutya kapun kívülre került, szabadon lófrált az utcán”, azaz „talált, elkóborolt kutyaként” vitték el, hogy „a halál torkából visszahozzák”.

Józsefék az állatvédős poszt nyomán feljelentést tesznek, ismeretlen tettes ellen, lopás gyanújával. Először rendőrökkel mennek ki Wegera pesti lakására, ahol nem találják meg a kutyát. A később felfogadott magánnyomozó rendőrségre is beadott jelentése szerint Abut sikerült idejében egy másik bérelt lakásba vagy Wegera munkatársának utcán parkoló kocsijába menekíteni. Józsefék az állatvédők Ercsi melletti telephelyére is elmennek a rendőrséggel, ahova nem tudnak bejutni, mert senki sem nyit kaput. Még Piliscsaba jegyzőjétől is segítséget kérnek mint állatvédelmi ügyekért felelős hatóságtól, de nem kapnak választ.

Időközben Wegera folyamatosan posztol a tényleg szívszorító kinézetű, egyre soványabb kutyáról. Minden egyes bejegyzés több ezer lájkot arat, megosztások és együttérző kommentek százait gyűjti be. Május 24-én bejelenti: Abu súlyos májbeteg. Látszik a kutyán, hogy komoly baja van. De orvosi jelentés egyetlen fotóhoz vagy poszthoz sincs mellékelve.

Az utolsó hivatalos orvosi papírt dr. Varga Noémi állatorvos állította ki, a piliscsabai Biovet Kft.-től, ahova még Józsefék vitték Abut március 16-án. Megkerestük dr. Varga Noémit, aki elmondta, hogy a kezelésen megállapították: a kutya rendkívül sovány volt, jelentős hasi és mellkasi folyadék gyülemlett fel nála, ami szívbetegségre utalt. Abu szív-elsősegély gyógyszert, vízhajtót kapott, a kezelés EKG-val és szívultrahanggal folytatódott volna, de a kutya eltűnése miatt abbamaradt.

Dr. Varga Noémi közölte, a kutya számára végzetes lehet, ha a megszokott segítség hirtelen megszűnik, és nincs betartva például rendesen a felírt gyógyszerek szedése. Hozzátette, azt nem tudja megállapítani, hogy Abu életben maradt volna-e, ha nem tűnik el, de az biztos, hogy Piliscsabán sínen volt a kezelése, ami hirtelen félbeszakadt.

Kép az egészséges és a beteg Aburól – Forrás: a tulajdonosok és az állatvédők közösségi oldala
Kép az egészséges és a beteg Aburól – Forrás: a tulajdonosok és az állatvédők közösségi oldala

Botrány az állatorvosi klinikán

Wegera is érzi, hogy valamilyen szakkezelést fel kell mutatnia 280 ezer követőjének, nemcsak kiposztolni az együttérzést keltő fotókat, ezért áprilisban segítőjével Abut elviteti az állatorvos-tudományi egyetem klinikájára. (Azért a segítőjével, mert őt állítása szerint nem szeretik.) A kezelés azonban óriási botrányba fullad: az orvosok nem hajlandók ellátni a kutyát, mert „a tulajdonjoga nem megállapítható”, azaz lehet, hogy lopott.

A segítő összevész az orvosokkal, kihívják rá a rendőröket, megérkezik maga Wegera is, hogy mobiltelefonjával élőben leközvetítse, hogy bánnak az állattal „a szívtelen, könyörtelen állatorvosok”, akik, mint a botrány után készült videóban el is mondja,

„képesek arra, hogy ártsanak a kutyáinknak csak azért, mert a gyűlölettől átitatott lelkük azt szeretné, hogy nekem ártsanak”.

A „könyörtelen állatorvosok” persze jól meg is kapják a magukét a videó alatti több száz érzelemvezérelt kommentben, annyira, hogy az ezt megszenvedő orvosok, hiába keressük meg őket, inkább nem is akarnak megszólalni az ügyben. A „jóból” kijut Mónikának is, aki több netes fórumon is kiáll tulajdonosi igazáért.

Mint mondja, a gonosz gazda a legenyhébb jelzők közül való, amit kapott. Folyamatos fenyegetések érték interneten, telefonon, a legrosszabb időszakban mind Piliscsabán, mind Pilisvörösváron úgy néztek rá, mint egy bűnözőre. Annyira megviselték a történtek, hogy egy hétig hányt, két hét alatt 7 kilót lefogyott, sokáig be se ment dolgozni. Vásárolt egy gázsprét, csak azzal mert elmenni otthonról. Azóta sem tudja elhinni, hogy ha valakinek van egy beteg kutyája és kipécézik, rögtön állatkínzó válhat belőle.

„A kicsi kutyalány meghal”

Április 17-én, napra pontosan egy hónappal Abu eltűnése után Wegera a közösségi oldalán bejelenti, hogy „a kicsi kutyalány meghalt”. Mint írja, adtak neki gyógyszereket, elvitték ultrahangra és vérvételre is, de Abu állapota sajnos nem javult, nem értették, hogy miért nem. A Wegera által meg nem nevezett, idézett orvosok szerint a rosszul tartás, a hosszú hónapokon át tartó, orvosi ellátás nélküli szenvedés az ok.

Ami tény: a lopás vétségének gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen indult nyomozás jelenleg folyamatban van, közölte az üggyel kapcsolatban lapunkkal a Pest megyei Rendőr-főkapitányság. Azt is megtudtuk, hogy az állatkínzás miatt érkezett feljelentés alapján a Budaörsi Rendőrkapitányság is nyomozást rendelt el, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A két nyomozás tehát folyik, az eredményüket nem lehet előre tudni vagy megjósolni. Az is elképzelhető, hogy mindenki jóhiszemű volt az ügyben. De az eredménytől függetlenül az jól látszik, hogy melyik fél járt jobban Abu furcsa „tulajdonosváltásával”, és melyik szenvedte meg jobban.

Frissítés: „Ez életmentés volt, nem lopás!”

A cikk megjelenése után megkereste lapunkat Wegera György, hogy utólagosan ismertetné álláspontját az ügyben. Mivel a Telex minden cikkében igyekszik az érintett feleket meghallgatni, helyt adtunk a véleményének.

Mint leírta, számtalan bejelentés után mentek a piliscsabai helyszínre, ahol hatósági segítséget kértek a csonttá aszalódott, szemmel láthatóan beteg kutyának, Abunak, de a hatóság semmit sem tett. Ezért a gazdát állatkínzás miatt feljelentették. Wegera érdekesnek tartja, hogy a gazdák hónapokon át hagyták szenvedni a kutyát, és nem érti miért csak a feljelentésük után vitték el orvoshoz.

Március 18-án Abu az alapítvány gondozásba került, miután Wegera elmondása szerint megtalálták. Mint közölte: „Ez életmentés volt, nem lopás! Tény, hogy hozzánk hozták a kutyát!” Hozzátette: a kutyáról kiderült, hogy súlyos elhanyagoltság miatt gyógyíthatatlan májbetegségben szenved. (Letölthető szakvélemény ide kattintva.)

Wegera szerint Abut többször vitték kontrollvizsgálatokra, jobban lett, sokat erősödött, de a májértékei nem javultak. Folyamatosan kapta a gyógyszereket, étvágya változó volt. Április 5 után azonban a kutya fogyni kezdett. Azon a héten szerdán elvitték Gödre, a ProfiVetbe, ahol az orvosok megerősítették, hogy menthetetlen a mája. El szerették volna vinni az Állatorvostudományi Egyetemre szakorvosi vizsgálatra, de ott megtagadták a haldokló kutya ellátását, miután kiderült, hogy Wegera gondozottja. Április 17-én halt meg Abu.

Wegera György elmondta azt is, hogy kifejezetten Abura nem gyűjtött adományokat az alapítvány. Közölte, hogy az alapítvány nonprofit szervezet, üzletileg nem lehet sikeresnek nevezni, sőt náluk sokkal több adományt gyűjtő állatvédelmi szervezetek is vannak, ahol vagy kutya sincs, vagy jóval kevesebb beteg, sérült kutyáról gondoskodnak. Úgy gondolja, hogy ebben az ügyben a valódi áldozat Abu, és legfeljebb ő volt, aki otthonában a halálig gondoztam a kutyát és mindent megadott neki, aki így családban, szeretetben halt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!