A kormány akkor utalja a fővárosnak a hatmilliárd forintot, ha a Lánchíd csak másfél évig lesz lezárva

2021. június 16. – 19:36

frissítve

A kormány akkor utalja a fővárosnak a hatmilliárd forintot, ha a Lánchíd csak másfél évig lesz lezárva
A Lánchíd 2021. június 16-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány akkor utalja át a fővárosnak a Lánchíd felújításához szükséges hatmilliárd forintot, ha a híd legfeljebb 18 hónapig lesz csak lezárva, és a felújítás befejezéséhez már csak ez az összeg hiányzik – válaszolta a Miniszterelnökségi Sajtóiroda az ATV Híradójának.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda azt írta, hogy a Lánchíd felújítását Tarlós István főpolgármesterként hiánytalanul előkészítette, és a munkálatokat már régen el lehetett volna kezdeni. Szerintük Karácsony Gergely másfél éves „hídfelújítási késlekedése” több mint ötmilliárd forintjába kerül a budapestieknek, ezt az összeget ráadásul előlegként, mindenféle munkavégzés nélkül előre odaadták a vállalkozónak.

Azt is írták, hogy az árban nincs benne a Széchenyi téri villamos-közúti aluljáró és a budavári alagút felújítása, és a többi fővárosi beruházással sem hangolták össze a híd felújítását. Ezért szerintük Budapesten hosszú időre állandósulhatnak dugók.

„A kormány minden olyan támogatást biztosít, amelyet a korábbi fővárosi vezetésnek megígért, így a Lánchíd felújítására is rendelkezésre áll 6 milliárd forint. Az ütemezést a tavaly októberi Fővárosi Közfejlesztések Tanács ülésén rögzítették, az összeget akkor utalja a kormány, ha a főváros vállalja, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva, és ha a beruházás befejezéséhez már csak ez az összeg hiányzik” – írták.

Frissítés június 17-én 11:24-kor: „Legyen világos: ha ezen a kormányon múlik, a Lánchíd nem megújul, hanem az enyészeté lesz. Ha a kormányon múlik, kilenc év tétlenség után most se kezdődne meg a felújítás, hiszen máig nem utalták el a felújításra odaígért összeget. Ha a fővárosi önkormányzat nem pótolja ki a hiányzó részt, még mindig csak várhatnánk a Lánchíd felújítására” – reagált Facebookon Balogh Samu, Karácsony kabinetfőnöke a Miniszterelnökség nyilatkozatára. Hozzátette, „a rendkívül szűkös költségvetési helyzet” ellenére is biztosították a teljes forrást, „mert a Lánchidat fel kell újítani.”

Ebből is pontosan látszik, hogy mennyit ér a kormánynak a Lánchíd felújítása.

A Lánchíd felújítását szerdán kezdték el, a tervek szerint a híd másfél évig lesz lezárva, de hogy utána mi lesz a sorsa, azt egyelőre nem tudni. Karácsony Gergely főpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, még nem dőlt el, hogy lezárják-e teljesen az autós forgalom elől, hogy egy gyalogos-kerékpáros híd legyen belőle, vagy pedig marad az eddigi használatban. Erről a kérdésről a következő másfél évben terveznek konzultálni a budapestiekkel.

A Lánchíd felújításának költségeiről ebben a cikkben írtunk részletesen, a legkedvezőbb végső ajánlat bruttó 26,75 milliárd forint volt, ebben azonban nincs benne a Széchenyi téri villamos-közúti aluljáró felújításának költsége. A híd állapotáról szóló videónkat itt nézheti meg:

A Lánchidat legutóbb 35 éve újították fel. 2011-ben írt ki először pályázatot a BKK a híd és az Alagút felújításának megtervezésére. 2014-re meglettek a tervek, 2019-ben, még Tarlós István főpolgármestersége alatt kiírták a kivitelezési tendert. A beérkezett ajánlatok olyan drágák voltak, hogy Tarlós visszadobta őket. A következő hónapokban hiába gyúrták az árakat, a fővárosnak nem volt elég pénze a felújításra, ezért idén januárban, már Karácsony Gergely idején, eredménytelenné nyilvánították a pályázatot. A most ősszel kiírt újabb pályázat már jóval kevesebb munkát tartalmazott, kimaradt belőle a várhegyi Alagút és a pesti hídfő közúti-gyalogos aluljáró is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!