A Facebook népe szerint a hét legjobb vicce volt Orbán szja-visszatérítős ígérete

Legfontosabb

2021. június 13. – 15:10

frissítve

A Facebook népe szerint a hét legjobb vicce volt Orbán szja-visszatérítős ígérete
Kép: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újra itt a vasárnap, és azzal újra itt a lájkbajnokság, a Telex heti sorozata a magyar politikusok közösségimédiás viselt dolgairól. A hét legizgalmasabb megfigyelése, hogy néhány, eddig tutibiztosnak gondolt lájkbomba-téma mintha besülni látszana. Egy biztos pont viszont van a káoszban: Jakab Péter nagy fölénnyel nyerte ezt a hetet is.

A júniusnak elvileg unalmas uborkaszezonnak kéne lenni a politikában és közéletben, elvégre jó idő van, nyitnak a strandok, a villamos is aluszik, lehúnyja kék szemét az ég, lehúnyja sok szemét a (tisztelt) ház. Na, ehhez képest a héten még magasabb fokozatra sikerült tekerni az általános hisztimétert, volt egy rég nem látott méretű tüntetés a Fudan egyetem ellen, és olyan kardinális kérdéseken ment az őrjöngés, hogy keresztényellenes-e a pápa, és hazaárulás-e letérdelni egy focimeccs előtt a rasszizmus elleni kiállásként.

Meg is dőlt újra a lájkrekord a bajnokságunkban, mármint a top15-ös lista teljes interakciószáma (egyébként három hét alatt már sorozatban harmadszor): 2 millió 102 ezer lájkot, kommentet és megosztást hozott összesen a közösségi média 15 legaktívabb magyar politikusa. Ez nagyon sok: a karácsony utáni, újévi punnyadásban, amikor egyébként az ember azt gondolná, hogy nagyjából olyan lagymatag az élet a politikában, mint most, nyár elején, 700 ezer környékén mozgott ez a szám.

Lássuk a heti toplistát, ennyi lájkot-kommentet-megosztást gyűjtöttek a politikusaink a héten:

Interakciók
1.Jakab Péter356 000
2.Karácsony Gergely271 000
3.Orbán Viktor263 000
4.Szabó Tímea226 000
5.Hadházy Ákos155 000
6.Dobrev Klára135 000
7.Gyurcsány Ferenc123 000
8.Szijjártó Péter118 000
9.Varga Judit110 000
10.Z. Kárpát Dániel64 000
11.Szél Bernadett59 000
12.Keresztes László Lóránt50 000
13.Dúró Dóra49 000
14.Ujhelyi István45 000
15.Menczer Tamás39 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a június 4. és 11., péntek déltől péntek délig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. Jakab Péter sorozatban a negyedik hetet nyerte meg kényelmes fölénnyel, azt is mondhatnánk, hogy jó úton van a kora tavaszi nagy menetelésének – akkor 9 hetet vitt el zsinórban – megismétlése felé. Csak hát itt a foci-Eb magyar meccsekkel, aminél meredekebben Orbán felé lejtő pályát nehéz elképzelni lájkgyűjtés szempontjából (már ha feltételezzük, hogy nem kapunk ki 17 góllal mindenkitől). A focirajongó, és a focit Nemzeti Szent Ügynek tartó miniszterelnöknek illene megnyernie minimum a következő két hetet csak meccsnézős, buzdítós, gratulálós, ünneplős, játékosokkal/drukkerekkel szelfizős tartalommal.

De ne szaladjunk ennyire előre: mivel nyert most Jakab? Nagyon durva lesz a válasz: semmi különössel. A heti posztjait végigfutva semmi igazán bravúrosat, virálisat vagy újszerűt nem látunk, csak a szokásos toposzokat, a Fidesznek ígért elszámoltatást és ízlés szerint börtönt, jó sok tolvajozást, Orbán és Kövér ekézését, az ellenzéki összefogás fontosságának sulykolását. Sehol egy parizeres poszt, egy kisgyerekes szelfi, a pár héttel ezelőtti parlamentre vetítős performansz folytatása a szegedi Csillag börtönnél pedig elég harmatosan termelte a lájkokat.

Vagyis csak a szokásost hozva besöpört 350 ezer lájkot a héten, ami egyébként a sorozatunk eddigi 29 hetének 6. legjobb eredménye. Ez azt jelenti, hogy Jakabnak nagyon sikerült rátapintania valamire, és nagyon pörög a követőtábora, sokkal jobban, mint bárki másnak a magyar politikai életben.

2. Jakab mögött hárman is 200 ezer lájk fölött végeztek, ami békeidőben (vagyis az eddigi lájkbajnokság-fordulók kb. felében) simán elég a győzelemre. Karácsony és Szabó Tímea a Fudan elleni tüntetésből facsarták ki az összes lájkot – érdekes módon Jakab ezt a témát teljesen kihagyta –, Orbán pedig a szokásos nagy bejelentésekkel aratott, a 200 ezres minimálbértől a családosoknak visszajáró szja-ig. Itt két nagyon érdekes dolgot kell kiemelnünk:

Egy: a Facebookon amúgy már a hét eleje óta dühöngő letérdelés-gate hullámaira Orbán csak csütörtökön ült fel, de a posztja, a kormányinfón is elmondott „Magyar ember csak Isten, a haza és a szerelme előtt térdel le” tételmondattal, váratlanul gyengén muzsikált, hasonlóan Jakab börtönös akciójához. Még érdekesebb, hogy lényegében ugyanezt a szöveget már két nappal korábban, kedden, gyakorlatilag egyszerre dobta be a két legprofibb kormánytámogató propagandaoldal, a Számok, és az Elég is. Lehet véletlen egybeesés, de a látszat mindenképpen az, hogy a fideszes kommunikációs gépezet a hardcore rajongókon tesztelte, mennyire válik be a szlogen, kell-e változtatni vagy finomhangolni. (Ehhez egészen hasonló jelenség, hogy a Mészáros Lőrincet zseniális üzletemberként és nagylelkű filantrópként lefestő tematika is ugyanezekről az oldalakról csúszik át mostanában a kormánybarát sajtóba.)

Kettő: a „Magyarország újraindul” felütésű poszt a gyerekes családok számára a befizetett szja visszatérítésének belengetésével már sokkal jobban futott, a hét 10 legsikeresebb posztja közé jutott. Csakhogy: egyben ez volt a héten az összes politikus összes posztja közül a legtöbb nevetős emoji reakciót gyűjtött bejegyzés is.

A miniszterelnököt és a rezsicsökkentéshez mérhető szuper kampányötletét csúfondárosan kiröhögték a saját követői.

(Vagy átfogó és elsöprő erejű trolltámadás történt, bár annak valószínűleg látnánk a nyomait Orbán többi posztja alatt is. De nem igazán látjuk.)

Az ilyesmi, hogy egy politikus egyáltalán nem viccesnek szánt posztja alatt látványosan sok haha reakció sorakozik, persze egyáltalán nem ritka – most is van a tíz legtöbb nevetős emojit kapott poszt között még kettő olyan, amit láthatóan nem tréfának szánt az írója. De az, hogy a Facebook népe a hét legviccesebb bejegyzésének ítélje a miniszterelnök gigászi pénzosztogatási ígéretét, mindenképpen figyelemre méltó. Már csak azért is, mert semmi nem lehet viccesebb annál, amikor az igazságügy-miniszter asszony lefotóztatja magát egy láda eperrel, és odaírja alá, hogy a jogászok szerint e perrel nem lehet veszíteni.

3. Új szereplő a listán a fideszes Menczer Tamás, aki már eddig is jó néhányszor volt ott a top15 közvetlen közelében, de a befutóban valahogy mindig lemaradt. A sikert most egy váratlan pályamódosítás hozta el számára, az eddigi, szinte kizárólagos témájának számító, már-már Vadhajtások szintű gyurcsányozásról ugyanis átnyergelt az oltási program sikerpropagandájára, illetve az emberarcú politikus képének sugárzására (értsük ez alatt a szelfizgetést az anyukájával, híres emberekkel, vagy csak úgy, l'art pour l'art).

Tíz hetes hiányzás után már a múlt héten visszatért a listára, és most még tovább tudta javítani a helyezését Dúró Dóra, ráadásul mesekönyvet se kellett darálnia hozzá. Elég volt egy kis hazaárulózás, lightos cigányozás, és némi oltásellenesség, vagyis hát, „tiltakozás az oltás lehetőségével nem élők hátrányos megkülönböztetése ellen”, bónuszként olyanokkal, hogy „háromszor halálosabb az oltás a gyerekekre, mint maga a koronavírus”.

4. A hirdetéseknél ismét szélesre tárultak a pénztárcák, összesen kb. 40 millió forinttal gazdagították a magyarok a Facebookot (és ezek ugye csak a politikai-közéleti témájú, szponzorált posztok, hogy a hagyományos hirdetésekre költött pénz mennyi, azt csak Zuckerbergék könyvelői tudják).

A héten ők költötték a legtöbbet a magyar politikai szférából:

Hirdetésre költött pénz
1.Magyarország kormánya4 300 000
2.Bohár Dániel (Megafon)2 900 000
3.Karácsony Gergely2 500 000
4.Erősítő1 900 000
5.Rákay Philip (Megafon)1 600 000
6.Deák Dániel (Megafon)1 600 000
7.Baranyi Krisztina1 500 000
8.Ezalényeg.hu1 500 000
9.Fidesz1 300 000
10.Dobrev Klára800 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a június 3. és 9. közti időszak költéseit mutatják.)

A politikusok közül komolyabb összeget költött még a héten Varga Judit (470 ezer), Hollik István (450 ezer), Márki-Zay Péter (440 ezer), Kocsis Máté (420 ezer) és Nagy István (340 ezer) – érdekes, hogy a legnagyobb reklámozók többsége ezúttal sem került fel a legtöbb lájkot kapók toplistájára.

5. A hét legnépszerűbb posztjai elég tanulságosak:

  1. Jakab parlamenti felszólalása „És sikerült! Nem kapcsolták ki a mikrofonom” felütéssel, a szokásos, kormányt tolvajozó, elszámoltatással fenyegető tartalommal – 50 ezer interakció
  2. Karácsony Kínának üzeni, hogy nem lesz Fudan egyetem Budapesten – 41 ezer
  3. Jakab munkakerülőzi a kormányt, amiért a fideszes képviselők kivonultak az ülésről, amikor beszélt volna – 37 ezer
  4. Karácsony annak örül, hogy a kormány meghátrál a Fudan egyetem ügyében – 34 ezer
  5. Szabó Tímea fotója a Fudan elleni tüntetésről – 33 ezer

(A továbbiakban Karácsony szintén a tüntetésről, Orbán már említett kiröhögött posztja az szja-visszatérítésről, aztán újra Orbán a lányával szelfizve, Jakab a Csillag börtönös vetítéssel, és újra Jakab, most az érettségi tablóképével.)

Na mi az, ami nem szerepelt a felsorolásban? Hát a meccsen letérdelős-nemletérdelős kérdéskör, se pro, se kontra, se sehogy. Meg a médiában nagy viharokat kavaró pápalátogatásos sztori, aminek kapcsán fideszes influenszerek már addig hergelték magukat, hogy konkrétan keresztényellenesnek nevezték a pápát. Az nem meglepetés, hogy a Fudan-tüntetés aratott, az viszont igen, hogy egy Orbán-szelfi a saját lányával alig 25 ezer lájkot hozzon. Pláne, hogy Jakab vetítős akciója, amivel pár hete még százezerszám aratta a lájkokat, most éppen csak a top10-ért kapaszkodjon.

6. Ezek után az egyes reakciótípusokból a legtöbbet kapott posztokat már nem olyan nehéz megtippelni (pláne, hogy volt, amit már el is spoilereztünk):

  • A legtöbb megosztás és a legtöbb szívecskés emoji: Jakab videója a parlamenti felszólalásáról
  • A legtöbb komment: Niedermüller Péter beszól a magyar focistáknak, amiért nem térdeltek le
  • A legtöbb mérges emoji: Karácsony posztja arról, hogy Mészáros Lőrinc vagyona 185 milliárd forinttal nőtt a válság alatt
  • A legtöbb meglepett emoji: Hadházy posztja arról, hogy a kínai sajtó már közös magyar-kínai hadgyakorlatról és kibervédelmi együttműködésről ír
  • A legtöbb szomorú emoji: Dobrev Klára beszámolója arról, hogy egy egri DK-s eseményen egy ellentüntető fegyvert rántott
  • A legtöbb nevető emoji: Orbán, és az szja visszadása, de erről már volt szó

Niedermüller Péter első lájkbajnokságos szereplésével kapcsolatban annyit jegyezzünk meg, hogy ő talán az egyetlen ellenzéki politikus, akit nem is igazán próbál összegyurcsányozni a fideszes média, mert magától mond olyan szinten vállalhatatlan (vagy könnyűszerrel vállalhatatlanra sminkelhető) dolgokat, hogy ilyesmire igazából nincs is szükség. És ez nem kis teljesítmény.

7. A legtöbb megosztás toplistájáról szokás szerint az derül ki, melyik politikus üzeneteit terjeszti a legaktívabban a követőtábora:

Megosztás
1.Szabó Tímea34 000
2.Jakab Péter30 000
3.Hadházy Ákos26 000
4.Karácsony Gergely24 000
5.Dobrev Klára16 000
6.Z. Kárpát Dániel14 000
7.Orbán Viktor13 000
8.Keresztes László Lóránt9 000
9.Szél Bernadett9 000
10.Gyurcsány Ferenc8 000

Itt nem sok látnivaló van, a fideszesek sehol, a szokásosan legaktívabb ellenzékiek előzgetik egymást az élmezőnyben.

8. Facebookos videóban hagyományosan Orbán a király, de a héten Jakab ebben is megelőzte: 1,74 millió videóindítással 1,54 millió ellenében. Félmillió felett volt még Dobrev Klára (899 ezer), Varga Judit (586 ezer), és Szijjártó Péter (501 ezer). A legnézettebb videók:

  1. Jakab már többször említett parlamenti felszólalása – 429 ezer megtekintés (megosztásokkal együtt 939 ezer)
  2. Orbán videója arról, hogy legyőztük a járványt – 239 ezer (összesen 402 ezer)
  3. Jakab egy másik parlamenti videója – 331 ezer (összesen 399 ezer)
  4. Dobrev Klára közvetítése egy miskolci kampányeseményről – 345 ezer (összesen 398 ezer)
  5. Varga Judit bejelentkezése Brüsszelből, amiben azt ünnepli, hogy egy uniós igazságügy-miniszteri ülésen senki sem kritizálta Magyarországot mert nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez – 273 ezer (összesen 303 ezer)

Meglepő módon nem került be a legnézettebbek közé egyetlen Fudan-tüntetéses közvetítés sem. Illetve álljunk meg egy szóra azon is, hogy Jakab Péter millió közeli nézettségeket hoz ki random parlamenti felszólalásokból, ami azért, lássuk be, nem az a tipikus szupervirális műfaj, aminek a puszta létezésétől rátör az őrült féltékenységbe oltott egzisztenciális szorongás a tiktokkerinfluenszer-instaceleb-hottubstreamer univerzum állócsillagaira.

9. És ha már szóba kerültek az instacelebek, a héten így muzsikált Instagramon a politikusmezőny:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor76 000
2.Gyurcsány Ferenc29 000
3.Jakab Péter20 000
4.Varga Judit10 000
5.Novák Katalin8 000
6.Karácsony Gergely6 000
7.Hadházy Ákos6 000
8.Dúró Dóra6 000
9.Nagy István5 000
10.Szentkirályi Alexandra5 000

Továbbra is csak a kötelező köröket futják le a politikusok, mintha nyűgnek tekintenék az egész Instagramot. Unalomba is fulladna az egész, ha nem lenne ott Nagy István agrárminiszter, aki a héten pl. azzal robbantott atomot az Instagram szívcsakrájában, hogy:

„A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow megnyitóján arra kértem a jelenlévőket, hogy bátran vegyék igénybe a pályázati lehetőségeket. A rendezvényen jelentettem be, hogy július 19. és 22. között hazánk ad otthont a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciának. Az esemény célja, hogy bemutassa a digitális agrár megoldások kapcsán elért hazai és nemzetközi eredményeket.”

Ceterum censeo, hot tub streamerek, őrült féltékenység, satöbbi.

10. A szürkezónás propagandaoldalak és a megélhetési politikai influenszerek világában tovább épülnek a párhuzamos univerzumok, az üvöltve gyurcsányozás, és ordítva orbánozás zajában. Érdekes megfigyelni, hogyan reagáltak a hét legfontosabb eseményére, és legnagyobb műbalhájára ennek a mocsárnak a lakói:

  • A Fudan-tüntetést az egyik oldal elkönyvelte az Orbán-rezsim végső összeomlásának pillanataként. A másik oldalon a fő téma az volt, hogy a tüntetésen milyen kevés volt a magyar zászló, ergo hazaárulók; és ellentüntetésként együnk vacsorára kínai kaját (nem viccelek)
  • A letérdelős-nemletérdelős balhéban az egyik oldal szerint letérdelni csicskaság, nemzetárulás és a terrorizmus támogatása (!), a másik oldal ebben a meccsben nagyjából Niedermüller Péter egymaga

És most tényleg jöjjön a foci-Eb, letérdeléssel, nemletérdeléssel, kifütyüléssel, krisztiánó-homoszekszuál kórussal, és remélhetőleg olyan játékkal és eredményekkel, hogy megint lesz ok úgy ünnepelni, mint öt éve. Akárhogy is, sosem tapasztalt lájkhullámokat jósolunk a következő hétre.

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a sorozat első 21 hetének eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!