Zűrös kínai cég szállít arcfelismerő rendszert a siófoki Petőfi sétány térfigyelő kameráira

2021. június 9. – 19:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közbiztonság javítása érdekében arcfelismerő rendszerrel teszik hatékonyabbá a siófoki Petőfi sétány térfigyelő kamerarendszerét, jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Lengyel Róbert, a város polgármestere.

Lengyel szerdai bejegyzése szerint az arcfelismerő kamerarendszert jövő nyárra üzemelhetik majd be. A polgármester a fejlesztéstől azt reméli, hogy nemcsak a helyi rendőrség munkáját könnyíti majd meg, hanem akár az élőerős őrzést is kiválthatja.

„Jelenleg 39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera felszerelésével immár egy országosan is egyedülálló rendszer alapjait tettük le. (…) A kameráink egyebek mellett arcfelismerő rendszerrel rendelkeznek. Ez praktikus azt jelenti, hogy ha az operátor személyzet kiszúr egy zsebtolvajlást, vagy akár verekedést, az ott rögzített arcot a rendszer kamerái a tömegben keresik, felismerik, ezzel az elfogást a biztonsági személyzet, illetve a rendőrség számára nagyon gyorsan lehetővé teszik”

– írja a polgármester.

A 444 a bejelentéssel kapcsolatban megjegyzi, hogy a megfigyelőrendszert a részben a kínai állam tulajdonában álló Dahua Technology építi ki, amely szerepet vállalt a kínai állam ujgurok elleni kampányában is. Ahogy korábban a Telex is írt róla, a második legnagyobb kínai biztonságikamera-gyártó cég emiatt egyike lett annak a 28 kínai cégnek, amelyeket 2019 októberében a Trump-kormány tiltólistára tett.

A Dahua Technology egyik arcfelismerő térfigyelő kamerája Szingapúrban – Fotó: EyePress News / AFP
A Dahua Technology egyik arcfelismerő térfigyelő kamerája Szingapúrban – Fotó: EyePress News / AFP

A Dahuának két komoly botránya is volt, hekkerek 2016-ban és 2017-ben is hozzáférést nyertek a cég kamerarendszereihez, 2017-ben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is kiadott egy figyelmeztetést a termékeikre. Idén márciusban az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) „elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak” minősítette a cég szolgáltatásait és eszközeit, a napokban pedig az elektronikai és fizikai biztonsági rendszereket szolgáltatók amerikai érdekképviselete, a Security Industry Association zárta ki a szervezet etikai szabályait megsértő Dahuát.

Frissítés (06.11): Cikkünk megjelenése után a balatoni szabadidős programokra szakosodott és a Balatoni Turisztikai Szolgálat Bt. által működtetett Balatontipp arról tájékoztatta a Telexet, hogy Lengyel Róbert polgármester bejelentése után törölték a siófoki strandok önálló lapjait az oldalról. A Balatoni szabadstrandok menüpont alatt jelenleg ez az üzenet fogadja a látogatókat: „A Balatontipp 2021 júniusától nem foglalkozik a siófoki strandokkal.” A felsorolásban csillaggal jelölték az érintett strandokat, amennyiben ezek valamelyikére kattintunk, az oldal 404-es hibát jelez.

„Mi a mai Magyarországon semmi garanciát nem látunk arra, hogy a magánéletünkbe durván beavatkozó eszközöket tisztességesen és jogszerűen alkalmazzák, ezért semmiképp sem tudjuk elfogadni az ilyen megoldásokat. Mivel nem szeretnénk olyan helyre embereket csábítani, ahol kínai, észak-koreai megfigyelési módszereket alkalmaznak, töröltük a siófoki strandok anyagait oldalunkról. Természetesen újra elérhetők lesznek az információk, ha megbízható jelét kapjuk a jogszerűtlen tevékenység befejezésének”

– közölte a Telexszel Győrffy Árpád, a Balatontipp szerkesztője.

A siófoki Petőfi sétányról legutóbb akkor cikkeztünk, amikor csoportosan elkövetett garázdaság miatt vádat emeltek azok ellen a biztonsági őrök ellen, akik tavaly nyáron megvertek egy legénybúcsús társaságot. A történteket térfigyelő kamera rögzítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!