Egy magyar kábítószer-terjesztő hálózatot is átvert az FBI titkosított alkalmazása

2021. június 9. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar bűnözőket is átvert az az FBI által készített titkos alkalmazás, amiről sikerült elhitetniük világszerte, hogy az ezen küldött üzeneteket nem látják a hatóságok, így az népszerű lett a bűnözők körében, ám az adatok valójában az FBI szerverére kerültek. A 2018-ban elindított művelet során a hatóságok feltörték a bűnbandák titkosított kommunikációs hálózatát, több mint 25 millió, drogcsempészettel és gyilkosságokkal kapcsolatos üzenetváltást szereztek meg így.

Az így gyűjtött adatok alapján hétfőn, egy összehangolt akcióban 100 országban nagyjából 800 embert vettek őrizetbe. Az akciónak köszönhetően több mint 8 tonna kokaint, 22 tonna kannabiszt, több tonna szintetikus kábítószert (amfetamin és metamfetamin) foglaltak le 250 fegyverrel és 55 luxusautóval együtt, de 48 millió dollár értékű pénzt is találtak.

Az akció Magyarországra is kiterjedt az RTL Klub Híradója szerint, itthon egy kábítószer-terjesztő hálózatot számoltak fel – 13 embert kaptak el, közülük 11-et már le is tartóztattak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda elmondása szerint az FBI folyamatosan segíti a munkájukat, és a titkosított alkalmazáson alapuló akciósorozat még nem ért véget. A mostani rajtaütésben több tíz kilónyi kábítószert, luxuskocsikat, illetve 220 millió forintnyi pénzt és kriptovalutát foglaltak le. A Fővárosi Törvényszék közleménye alapján a gyanúsítottak – bizonyítottság esetén – öttől húsz évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők.

A vádlottak a Szerbiából és Hollandiából beszerzett marihuánát, kokaint, amfetamint és extasyt tárolták és juttatták el a vevők részére. A gyanúsítottak közül többen büntetett előéletűek, van, aki felfüggesztett szabadságvesztés vagy ügyészi felfüggesztés hatálya alatt áll, de van köztük kábítószer-fogyasztó is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!