A DK is Hiller Istvánt támogatja az ellenzéki előválasztáson

2021. június 07. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció is a szocialista Hiller Istvánt támogatja Budapest 16-os választókerületében – írja Facebook-bejegyzésében Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev kiemeli, hogy Hiller Istvánnak évtizedes tapasztalata van a politikában. „Volt oktatási- és kulturális miniszterként számtalanszor bizonyította, hogy méltó az emberek bizalmára, és mindent megtesz azért, hogy jól képviselje a választóit. Ő mar sokszor bizonyította, hogy képes legyőzni a Fideszt a választókerületben” – írta.

Két nappal korábban a Jobbik jelentette be, hogy ők is Hillert támogatják ebben a választókörzetben. „Hiller István eddig négyszer győzte le a Fideszt – ez pedig önmagáért beszél. A közös cél nem is lehetne egyértelműbb: azokat jelöljük, és azokat támogatjuk, akik képesek felvenni a kesztyűt, képesek helytállni a rezsim ellen vívott harcban” – írta Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

A részben kispesti, nagyobbrészt pesterzsébeti választókerületben legutóbb, 2018-ban úgy sem igazán tudta megszorongatni Hillert a Fidesz, hogy a parlament alelnökén kívül több ellenzéki induló is volt: Hiller 43 százalékot kapott, a kormánypárti jelölt 37-et, a harmadik helyre pedig 12 százalékkal Bencsik János futott be, aki akkor még jobbikos volt, de azóta kilépett a pártból, és Polgári Válasz néven új formációt alapított.

Hivatalosan július végétől indul az ellenzéki előválasztási kampány, a pártok azonban már hetek óta jelentik be a jelöltjeiket, és azt is, hogy ha valahol nem indulnak el, akkor ott kit támogatnak. A Jobbik az elmúlt hetekben több DK-s politikus mögé beállt, de más pártok jelöltjeit is támogatják, a 15. választókerületben például a szintén szocialista Kunhalmi Ágnest tartják a Fidesz legesélyesebb kihívójának.

Múlt szombaton a baloldali ellenzéki pártok bejelentettek egy megállapodáscsomagot, mely összesen hat budapesti körzetről szólt. A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd abban állapodott meg, hogy az ellenzéki előválasztáson három körzetben a DK fogja támogatni az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeit, három másikban pedig az MSZP–Párbeszéd támogatja a DK jelöltjeit. A kedvezményezettek: Bp. 8. vk. (Tóth Csaba, MSZP-P), 16. vk. (Hiller István, MSZP–P), Bp. 17. vk. (Komjáthy Imre, MSZP-P), illetve Bp. 5. vk. (Oláh Lajos, DK), 11. vk. (Varju László, DK), 12. vk. (Barkóczi Balázs, DK).

Ezek közül a zuglói 8. vk. tűnik a legérdekesebbnek, ahol a szocialista Tóth Csaba kihívója a független Hadházy Ákos lesz. Tóth az MSZP egyik jól beágyazott erős embere, a szocialisták által is támogatott Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt ugyanakkor egy 2019-es kiszivárgott felvételen arról beszélt, hogy az MSZP-s Tóth Csaba fenyegeti a családját, és szétlophatják Zuglót.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!