600 milliós támogatást kapott egy kormánykedvenc kávézó üzemeltetője

2021. június 5. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

A K-monitor korrupcióellenes szervezet Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a Batthyány Lajos Alapítvány éves beszámolójára. A jelentést a következő kommentárral publikálták:

„Az élet körforgása: a Rogán-féle Kabinetiroda több, mint 3 milliárdot ad egy Alapítványnak, akik aztán továbbosztanak több, mint 700 milliót az Alapjogokért Központ mögött álló Kft.-nek. Akik aztán elmondják a TV-ben, hogy mennyire jó munkát végez a Kormány. Mindezt az adónkból.”

A beszámoló egy szöveges részéből kiderül, hogy az alapítvány milyen cégeknek juttatott a kapott támogatásból – 720 millió forintot például a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft., amire a K-Monitor is utal a fenti szövegben. Mivel a Kft-be többször pumpáltak már nagy összegű közpénzt, ez igazából nem is meglepő, annál inkább a másik nagy nyertes, az Apriori Cultura Nonprofit Kft. Mint a K-Monitor írja, a cég a konzervatív Scruton kávézót üzemeltető vállalkozás, amit „több kormánytag is reklámozott a közösségi oldalán”.

A Scruton tulajdonosa és ügyvezetője az Opten cégjegyzék szerint pedig az a Szalai Zoltán, aki a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója. Az MCC a közelmúltban több százmilliárd forintnyi állami vagyont kapott, összeszedni is nehéz, hogy mennyi támogatást és ingatlant juttatott a kormány kedvenc tehetséggondozójának. A jelek szerint a belvárosi kávézónak is leesett 600 millió, legalábbis, mint a 444 írja, az Apriori Cultura egyetlen látható tevékenysége a Scruton üzemeltetése. A kávézó arról nevezetes, hogy „rendszeresen szolgál díszletként különböző kormánypárti médiumok műsoraihoz, illetve hogy a magyar kormány arcai gyakorlatilag influenszerként reklámozzák a helyet” – teszi hozzá a lap, Rácz Zsófia helyettes államtitkár és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő posztjait említve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!