A badacsonytomaji polgármester otthonánál is jártak a NAV-nyomozók, aztán megszállták a hivatalt

2021. június 3. – 14:15

frissítve

A badacsonytomaji polgármester otthonánál is jártak a NAV-nyomozók, aztán megszállták a hivatalt
Polgármesteri hivatal Badacsonytomajon – Forrás: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezúton tájékoztatjuk a badacsonytomaji lakosságot, hogy a mai napon a GINOP projekttel kapcsolatosan az Önkormányzatnál NAV-os ellenőrzés zajlik, így a mai napon a Hivatal korlátozottan működik”

-olvasható a badacsonytomaji képviselő testület Facebook-posztjában. Egyelőre sokkal többet nem tudni az ügyről.

Frissítés: 15:10

Helyi forrásaink szerint a nyomozók nemcsak a hivatalban ellenőriztek, hanem Krisztin N. László polgármesternél is jártak. Ezt az információt osztotta meg a Facebookon Rig Lajos, a körzethez köthető ellenzéki képviselő is.

Badacsonytomajjal kapcsolatos hír volt korábban, hogy előre bejelentett helyszíni vizsgálatot tartott az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF február 22-én és 23-án a polgármesteri hivatalban.

Az uniós ellenőrök akkor két olyan, brüsszeli forrásból társfinanszírozott projekt dokumentációjára voltak kíváncsiak, amelyekben a magyar hatóságok már több szabálytalanságot is feltártak, sőt milliós büntetéseket is kiszabtak. Az önkormányzati képviselők szerint az OLAF akkor a település 2 milliárd 435 millió forintos GINOP- és 612 milliós TOP-támogatású projektjeinek papírjait kérte ki a vizsgálathoz.

A 24.hu írt arról korábban, hogy a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára kapott GINOP-projekt ügyében már rendőrségi nyomozás is indult.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) pedig már korábban elmarasztalta az önkormányzatot, amiért Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak fizetett milliós összegeket projektmenedzsment címén. A KDB határozata szerint a polgármester jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat, ezért összesen 6 milliós büntetést rótt ki az önkormányzatra.

Krisztin N. László – Fotó: Nemzeti Bor Maraton / YouTube
Krisztin N. László – Fotó: Nemzeti Bor Maraton / YouTube

A KDB a „Zöld város” TOP-os pályázat ügyében is talált eljárási szabálytalanságokat, amelyeket a Pénzügyminisztérium is kisebb forrásmegvonással büntetett.

A visszaélések miatt a város előző alpolgármestere, Orbán Péter jelentette fel a projekteket az OLAF-nál. Az uniós ellenőrök tavaly szeptemberben jelezték is, hogy eljárást indítottak a közbeszerzések ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!