Badacsonyban vizsgálódik az Európai Csalás Elleni Hivatal

2021. február 9. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előre bejelentett helyszíni vizsgálatot tart az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF február 22-én és 23-án Badacsonytomaj polgármesteri hivatalában. Az uniós ellenőrök két olyan, brüsszeli forrásból társfinanszírozott projekt dokumentációjára kíváncsiak, amelyekben a magyar hatóságok már több szabálytalanságot is feltártak, sőt milliós büntetéseket is kiszabtak.

A badacsonytomaji ellenőrzésről a helyi képviselő-testület Facebook-oldala alapján a 24.hu számolt be hétfőn. Az önkormányzati képviselők szerint az OLAF a település 2 milliárd 435 millió forintos GINOP- és 612 milliós TOP-támogatású projektjeinek papírjait kérte ki a vizsgálathoz.

A lap januárban írt arról, hogy a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára kapott GINOP-projekt ügyében már rendőrségi nyomozás is indult.

A Badacsony és a Tátika étterem egy régebbi képen – Fotó: Jakab Antal / Fortepan
A Badacsony és a Tátika étterem egy régebbi képen – Fotó: Jakab Antal / Fortepan

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) pedig már korábban elmarasztalta az önkormányzatot, amiért Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak fizetett milliós összegeket projektmenedzsment címén. A KDB határozata szerint a polgármester jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat, ezért összesen 6 milliós büntetést rótt ki az önkormányzatra.

A KDB a „Zöld város” TOP-os pályázat ügyében is talált eljárási szabálytalanságokat, amelyeket a Pénzügyminisztérium is kisebb forrásmegvonással büntetett.

A visszaélések miatt a város előző alpolgármestere, Orbán Péter jelentette fel a projekteket az OLAF-nál. Az uniós ellenőrök tavaly szeptemberben jelezték is, hogy eljárást indítottak a közbeszerzések ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!