A felmentett parancsnok után a parancsnokhelyettes is távozik a honvédségtől

2021. június 1. – 22:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A parancsnok után a parancsnokhelyettes is távozik a honvédségtől – derül ki az MTI híréből. Ruszin-Szendi Romulusz kérdésre válaszolva erősítette meg ezt a parancsnoki kinevezését megelőző meghallgatáson.

Ruszin-Szendi azt mondta, „Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta”. Hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság vezetője.

A parancsnokjelölt vezérőrnagy a térség meghatározó és ütőképes haderejének további építését, ennek folytatását nevezte fő feladatának meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén. Ruszin-Szendi egyebek mellett fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének folytatását, a „kiberképesség” fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását oly módon, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új haditechnikai eszközök alkalmazása miatt kultúraváltásra, továbbá a kiképzés fejlesztésére is szükség van. Azt is elmondta: célja – amennyire lehet – a harcoló állomány létszámának növelése, valamint az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése. Kiemelt feladatának nevezte továbbá a honvédség társadalmi megítélésének folyamatos erősítését, ehhez kapcsolódóan a honvédségi értékek és jelképek, valamint a helyőrségi parancsnokok településen betöltött szerepének erősítését.

Május végén mentette fel tisztségéből Áder János Korom Ferencet, a Magyar Honvédség előző parancsnokát. A 2019-ben kinevezett katonai vezető megbízatása 2023-ig szólt, a minisztérium közleménye szerint azonban Korom kérte az idő előtti felmentését. A kérést azzal indokolta, hogy a 2018-ban rábízott feladatokat jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte, és sikeresen vezette a Magyar Honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!